Pauni Trio – Pauna Devojka (Bulgarian Harmonies)

Pauni Trio - Pauna Devojka (Bulgarian Harmonies)Vaak zijn dingen anders dan ze op het eerste gezicht lijken. Neem nou de debuut-cd van het Pauni Trio, Pauna Devojka (Bulgarian Harmonies). Zoals de titel al doet vermoeden laten deze drie zangeressen Bulgaarse harmonieën horen. De drie stemmen klinken werkelijk prachtig: griezelig zuiver en vol van passie waarvan je vermoedt dat het bij de streek van herkomst van deze muziek hoort. De nadruk ligt op a capelle zang, maar op enkele nummers wordt het trio bijgestaan door een groepje muzikanten op accordeon, percussie en klarinet, hetgeen het nog prettiger maakt om de cd in zijn geheel te beluisteren. Nou moet ik toegeven dat ik niet echt thuis ben in Bulgaarse muziek. Mijn kennis van dit genre (als je dat al zo kunt noemen) beperkt zich tot Le Mystère des Voix Bulgares en de bijdragen van het Trio Bulgarka aan enkele nummers van Kate Bush. Maar tijdens het beluisteren van deze cd kreeg ik een niet op enige kennis gebaseerd gevoel dat dit authentieke Bulgaarse muziek was die precies op de juiste manier werd uitgevoerd. En dan opeens komt het nummer “Lipsalo” voorbij met een *schrik* Nederlandse tekst!!! Die bovendien wel héél erg authentiek Nederlands wordt uitgesproken. En wat blijkt? Niks Bulgaarse zangeressen: Iris Ficker, Mariëlle de Winter en Juliëtte van Dijk zijn gewoon roomblanke Hollandse meisjes die op de hoes van hun cd stiekem Bulgaarse zigeunerjurkjes hebben aangetrokken! Enig onderzoek op hun website leert dat ze hun sporen in de Oost-Europese muziek al wel ruimschoots verdiend hebben, en dat hoor je. Nog steeds kan ik niet oordelen hoe authentiek Bulgaars deze cd nou écht klinkt, daarvoor ontbreekt het me aan kennis. Maar deze drie geweldige zangeressen hadden mij in ieder geval volledig in hun macht met hun betoverende harmonieën!


mij=Silvox / Coast to Coast

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven