Retribution Gospel Choir – 2

Retribution Gospel Choir - 2Het contrast tussen Low en Alan Sparhawk’s andere band, Retribution Gospel Choir, is bizar groot. Waar hij bij Low kiest voor verstilde, vaak uitgesponnen liedjes, gaat bij Retribution Gospel Choir het gas vaak flink open en zijn de tien liedjes die deze tweede cd telt in een vloek en een zucht voorbij. Ik zou de cd bijna bij Prikkie op zijn stapel schuiven als ik een track als “Workin’ Hard” hoor, die een heerlijke seventies-rock feel heeft. Helemaal in combinatie met het korte instrumentale “’68 Comeback” dat eraan vooraf gaat. Een bizar intermezzo dat vanuit het niets opduikt en zijn oerkrachten toont, maar ook net zo snel weer verdwijnt. Het gros van 2 is kort en bondig en recht op zijn doel af, maar wel vol dynamiek. Check de pubrocker “White Wolf” maar eens. Toch zijn het juist de twee langere tracks, “Poor Man’s Daughter” en “Electric Guitar”, die bij mij de beste indruk achterlaten. Vooral de eerste, een traag voortslepende rocker die Crazy Horse volgens mij best graag had willen maken, is een puike Sparhawk-track. Waar ik me wel mijn hoofd over breek is wat nu precies het doel geweest kan zijn voor Sparhawk met Retribution Gospel Choir. Is het om stoom af te blazen? Is dit wat hij altijd al gewild heeft? Of gewoon een speeltje om te laten horen dat hij een veel betere gitarist is dan mensen wellicht denken? Ik hoop vooral dat het niet het einde inluidt van Low, wiens laatste cd Drums & Guns uit 2007 stamt. Dat zou zonde zijn.


mij=Sub Pop / Konkurrent

10 reacties

  1. George

    Sparhawk heeft op zijn album “Solo Guitar” al eens laten horen dat hij echt gitaar kan spelen. En in die docu die er is over ze door Van Splunteren weten we ook dat hij echt kan zingen.
    Maar goed, Low zal wel blijven bestaan. Ze hebben Sparhawk zijn sideproject Black Eyed Snakes ook overleefd immers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven