The Pineapple Thief – The Dawn Raids

The Pineapple Thief - The Dawn RaidsBalen is dat. Ik had heel graag Bruce Soord en zijn band The Pineapple Thief aan het werk gezien tijdens hun recente tournee met Riverside, maar kon onmogelijk een van de vier concerten van oktober vorig jaar bezoeken. Langzamerhand lijkt het er op dat deze Engelsman eindelijk de waardering krijgt die hij verdient. Al snap ik nog steeds niet dat ‘ie buiten de kringen van de symfonische rock nog niet wat meer opgepakt is. Ik bedoel, wie muziek in de hoek van een Radiohead, een Muse of een Porcupine Tree goed vindt, die moet de muziek die The Pineapple Thief al cd’s lang laat horen gewoon wel kunnen waarderen. Het zou niet meer dan verdiend zijn. De band probeert met het uitbrengen van twee EP’s (verkapte singles dus eigenlijk) er in ieder geval nog een extra slinger aan te geven. Beide EP’s luisteren naar de titel The Dawn Raid dat de werktitel was voor het album dat uiteindelijk Tightly Unwound heette. Ze openen allebei ook met het titelnummer van die plaat. De zogenaamde Dawn-version verschilt weinig van de albumversie. De akoestische versie die op de andere cd staat is veel interessanter. Boeiender ook, door de melodramatische draai die Soord (wiens stem af en toe eng veel op Thom Yorke lijkt) eraan gegeven heeft. Lullig is dat op de EP’s ook twee nummers staan die ooit als exclusieve digitale verkoop aangeboden zijn. Het maakt de toegevoegde waarde van de EP’s wel wat kleiner voor iemand als ik die verder alles heeft van de band. Toch snap ik het apart uitbrengen van de EP’s wel. De songs klinken absoluut niet als laffe restjes materiaal, maar waren misschien niet helemaal op hun plek geweest op Tightly Unwound, ze hangen wat meer de akoestische kant op. Alleen bij de start van “Too Far Gone” (de afsluiter van de eerste EP) en de tweede helft van “Bitter Day” zijn wat harder en venijniger. Ook hadden de tracks met gemak op een schijfje gekund. Maar als dit de manier is om The Pineapple Thief de hitparades in te krijgen en een groter publiek voor zich te laten winnen, dan heiligt het doel wat mij betreft de middelen.


mij=Kscope / Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven