fabrIQ Den Bosch – Voorpret

Ik ga meteen maar eens wat verklappen: veel bands zijn leuk om over te schrijven, maar het leukste vind ik toch de cd’s van bands die nog niemand kent. Uiteraard moet het geboden materiaal dan wel prettig zijn om naar te luisteren, maar dat valt meestal reuze mee.
Live is dat eigenlijk net zo. Nu kun je lukraak naar een bandje gaan kijken en dan maar zien wat er komt, maar iets veiliger, goedkoper en vooral méér is er te ontdekken op festivals. En dan bedoel ik niet festivals als Pinkpop die voor de grote namen gaan. Die festivals trekken weliswaar belachelijk veel mensen, maar in veel gevallen zijn gevierde bands op de echt grote festivals eigenlijk al over hun hoogtepunt heen.
In Den Bosch is er nu een initiatief om met relatief onbekende bands een festival te houden: fabrIQ. Dat is op zich al lovenswaardig en daar spits ik nou mijn oren bij. Dit festival vindt op zondagmiddag en -avond 7 maart plaats.
Awkward I
Van de line-up is er eigenlijk maar een muzikant die ik van zijn eigen muziek ken. Dat is de Nederlander Djurre de Haan, beter bekend onder zijn artiestennaam Awkward I. File Under was er al bij toen zijn eerste ep uitkwam, en zijn laatste album haalde mijn jaarlijst 2009. Reden genoeg om te gaan, om maar niet al te bescheiden te zijn over mijn smaak. Ik kan me niet voorstellen dat iemand een optreden van hem vervelend vindt.


mij=Door: Ewie
Van een aantal andere namen stond er hier al wat te lezen, maar ik moet bekennen dat ik geen releases van de artiesten gehoord heb voordat ik dit stukje schreef. Zo moest Jnnk huilen om het album Shallow Grave van The Tallest Man On Earth. De Zweed maakt maakt melancholische liedjes van het betere soort. Jnnk vond het herfstmuziek, maar gezien de kou weet ik zeker dat het helemaal mijn ding gaat worden. Ook Ludo en Storm bespraken cd's van een artiest die in Den Bosch te aanschouwen is, namelijk Tiny Vipers. 'Dromers', zo omschreef Storm haar laatste album. Oftewel minimale folkmuziek waar je de tijd voor moet nemen. Ideaal voor op een zondag. Als we dan toch aan het genieten zijn dan kan ik het meteen wel even over Kria Brekkan hebben. Zij is bekend van het IJslandse Mum (die ik dan weer wel ken), en die band heeft volgens mij heel veel fans. In ieder geval bij onze schrijvers. En als je niets hebt met Mum dan misschien met Animal Collective waar ze tegenwoordig in zit.
Thus Owls
Iemand die je misschien al gezien hebt op een ander festival ('Le Guess Who?' in Utrecht) dat is Thus:Owls. Storm vond haar debuutalbum Cardiac Malformations geweldig. Wie ben ik om dat in twijfel te trekken? Als je op The Guess Who? was dan had je ook de kans om Megafaun te zien. Ik citeer over hun optreden aldaar: 'Megafaun is een soort van Motorpsycho, maar dan met mannen die kunnen zingen.' Dat je het even weet. Uiteraard is er meer. Neem The Wooden Constructions, waar we mooi even kunnen checken of zij live inderdaad beter voor de dag komen, zoals Storm hoopt n.a.v. hun ep. Of Stairs To Nowhere, een bovengemiddeld Utrechts bandje. Ik ben benieuwd. En dan hebben we het hier nog niet gehad over DD/MM/YYYY, Karl Blau, Cedarwell en Bosque Brown. Bijna te veel om te ontdekken en al die bands zijn te zien voor nog geen twintig euro.
, 7 maart, EKKO, Utrecht. Foto Reinier
Het mooie aan het festival is dat het op meerdere locaties plaatsvindt. Je kunt starten in de prachtige Verkadefabriek met twee zalen, hierna slechts één straat oversteken naar de concertzaal W2 (met extra activiteiten in de foyer), om tenslotte naar Plein 79 te gaan en de dag af te sluiten. En dan is er nog fabrIQ's Geheim, maar als je wilt weten wat dit is dan moet je maar gaan kijken. Ik weet het namelijk ook niet.
Ook zin om naar fabrIQ te gaan? Wij mogen kaarten weggeven. Het enige wat je hoeft te doen is dit formuliertje in te vullen. En wie weet ben jij de winnaar… !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven