Johnny Cash – American Recordings VI: Ain't No Grave

Johnny Cash - American Recordings VI.jpgThere ain’t no grave
that can hold my body down
when I hear the trumpet sound
I’m gonna rise right out of the ground.

Natuurlijk, dit zijn de woorden van een getormenteerde ziel die, ondanks dat zijn dood nabij is en zijn lichaam zo breekbaar als maar zijn kan, trots en standvastig zijn laatste dagen doorbrengt. Maar zou het ook een knipoog kunnen zijn, een grapje van producer Rick Rubin of misschien wel van Johnny Cash zelf? Want ruim zes jaar na zijn dood in 2003 verschijnt nu toch nog het zesde deel van de American Recordings. Eigenlijk had ik het idee dat na de boxset Unearthed de koek wel zo’n beetje op was. Dit nieuwe deel, wederom vooral gevuld met covers, traditionals en slechts één originele track (“I Corinthians 15.55”) is dan ook een relatief klein koekje, want de tien nummers klokken ongeveer een half uur. En wederom horen we een man aan het eind van zijn krachten. Maar ondanks dat zijn lichaam kapot is, zo zelfbewust en sterk als we hoorden op voorganger A Hundred Highways klinkt het ook hier weer. Het grootste deel van deze tracks stamt dan ook uit dezelfde sessies. Enige uitzondering is “Satisfied Mind” dat we kenden van de soundtrack van Kill Bill 2. Brak het gebrek aan tempo op deel vijf je een beetje op, dan ga je over hetzelfde klagen bij Ain’t No Grave. Was het de gebroken, maar trotse stem van Johnny Cash aan het eind van zijn krachten die je diep in je ziel raakte, dan staat deze plaat in je jaarlijstje.


Mij=American Recordings / Lost Highway

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top