Jupiter Society – Terraform

Jupiter Society - TerraformDe geestelijke vader (of de Chairman, zoals hij zich noemt) van Jupiter Society is Carl Westholm, songschrijver, producer en toetsenist op Terraform. Hij is ook actief in de bands Carptree en Krux, maar Jupiter Society is zijn kindje. Voor dit progmetalproject, qua concept een vervolg op het debuut First Contact/Last Warning, heeft hij echter ruim gebruikgemaakt van de Zweedse scene en zijn andere bands in het bijzonder, wat resulteerde in de medewerking van bijvoorbeeld zanger Mats Levén (Yngwie Malmsteen, Krux en het meesterlijke Amaseffer) en Leif Edling (Candlemass en ook al Krux). Hoewel hij niet alles op dit album zingt, maakt Levén met zijn kenmerkende stem dat de associatie met Amaseffer nooit ver weg is, zij het dat Jupiter Society niet die soundtrack-achtige feel heeft en uiteraard niet de invloeden iuit het Midden-Oosten. De songs hebben echter de verhalende kwaliteit die je bij Amaseffer, Ayreon en ook Pain Of Salvation tegenkomt. Jupiter Society staat voor heftige stukken met metalgitaren, afgewisseld met tragere stukken met ijle toetsenpartijen, symfonisch, soms met een flink koor erachter, gedragen, in slechts zeven songs. Ach, dit is sowieso een album dat je in zijn geheel moet draaien om de kracht te voelen. Het is allemaal net niet onderscheidend genoeg om een enorme klapper te worden, maar liefhebbers van verhalende progmetal zullen er nog steeds veel plezier aan beleven.


mij=ProgRock / Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven