Amaseffer – Slaves For Life

Amaseffer - Slaves For LifeSoms denk je na een paar honderd recensies alles wel een keer gehoord te hebben. Tot er een progmetal-cd van een Israelische band op je deurmat valt. Amaseffer heet de band en het intro “Sorrow” laat al horen wat er te verwachten is: klanken uit het Midden-Oosten zetten de toon voor wat een spannende mix van westerse prog en oosterse melodieën blijkt te zijn. Voor de zang is Mat Leven (ex-Yngwie Malmsteen) ingehuurd, die de dramatiek in het verhaal (het bijbelse verhaal van de Exodus) buitengewoon smeuïg weet te vertolken. Het is te horen dat de heren van Amaseffer ook soundtracks schrijven, want de dramatiek spat er werkelijk vanaf. Toch, hoeveel bombast dat met zich meebrengt, inclusief orkestrale partijen, hoe heftig het ook mag klinken allemaal, het blijft allemaal wel degelijk muzikaal interessant. De enige andere progmetalact die ik ken die het zo heavy, zo over the top en toch zo’n eenheid weet te maken, is Ayreon – en in een ver verleden Savatage. Amaseffer voegt daar echter met de oosterse melodieën een facet aan toe dat maakt dat het een heel eigen gezicht krijgt. Bovendien duiken die melodieën niet zo nu en dan op, maar zitten ze door de hele muziek verweven. Ook op andere punten zijn er overeenkomsten met Ayreon: meerdere vocalisten – naast Mats Leven ook Arch Enemy‘s Angela Gossow en een drietal Israelische vocalisten -, veel achtergrondgeluiden en een verteller die je – al dan niet in het Hebreeuws – het verhaal intrekt. Amaseffer is bijzonder, maar bovenal Groots en Meeslepend.


mij=Inside Out / CNR

4 Comments

  1. Ben

    Ik wist wel dat jij hem zou “doen”.. en dat je hem mooi zou vinden 🙂
    Ze hebben alleen de lat voor zichzelf wel erg hoog gelegd: dit is namelijk hun debuut en er is al aangekondigd dat het een trilogie gaat worden. Ben een heel klein beetje bang voor een “meer van hetzelfde”- effect. Maar deze is alvast top!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top