Cleaning Woman – U

Cleaning Woman - UHet Finse trio Cleaning Women houdt er kennelijk van om mensen op het verkeerde been te zetten. Het begint al bij de naam: je zou verwachten drie frisse poetsvrouwen aan te treffen, maar nee, het gaat om drie heren, die zou weggelopen lijken te zijn uit een Tim Burton-film. De groepsleden gaan door het leven als CW03, CW01 en CW04 en bespelen tal van zelf in elkaar geknutselde instrumenten, waaronder een drumstel dat is samengesteld uit tenminste drie wasmachines. Voor zover ik kon achterhalen uit de bijzonder wazige songteksten is U (net als voorganger Aelita- The Queen Of Mars uit 2005) een conceptalbum. Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst, als het einde van de mensheid nadert. Op een verre planeet aanbidt een mijnwerkerskolonie in fervente religieuze vervoering een verzameling ‘eeuwige energiestenen’, die opgedolven zijn uit mijnen die vele millennia oud zijn. Of zoiets dergelijks. De instrumentale opener “Quartarius” klinkt hoogst intrigerend: een Blue Men-achtige drone, rinkelende, metaalachtige percussie en bezwerende, ‘chantende’ zang. Het tweede nummer, “Across The Void”, borduurt verder op de ingeslagen sfeervolle weg, terwijl het half in een fantasietaal gezongen “Nozeryu” langzaam verandert in een min of meer ‘gewoon’ liedje met Talking Heads- en Sigur Rós-elementen, “The Miners’ Song” in zijn kielzog meeslepend. En net als je denkt het trucje door te hebben, schuurt het instrumentale, desolate “Dead Birds Can’t Fly” voorbij. “U-235” en “Oxygen Mask” schroeven het tempo dan weer op. De acht minuten durende afsluiter “Scythians” valt te omschrijven als een muzikale samenvatting van het voorgaande half uur: knarsende akkoorden, een syncopische beat, afgesloten door machinaal, religieus gezang. Cleaning Women combineert machinale toekomstpop met intrigerende soundscapes, die je meenemen naar een vervreemdende wereld. Interessant is wel het minste wat je over U kunt zeggen. En na een paar keer luisteren weet ik nog steeds niet helemaal wat ik er mee aanmoet – maar zijn dat niet de leukste albums?


mij=Cobra / Bertus

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven