Fixkes – Superheld

Fixkes_Superheld.jpgHet thema van de Boekenweek dit jaar was Titaantjes: ‘jongens waren we, maar aardige jongens’. Jongens als Sam Valkenborgh. De onwaarschijnlijke hit “Kvraagetaan” die hij in 2007 scoorde met zijn band Fixkes liet het zien: ‘Er waren geen cd’s geen mp3’s / Alleen mor wa cassetjes / En buurman wa doet u nu / Veur ons allereerste tetjes / Het was zo simpel ammaal.’ Melancholie en terugverlangen naar je jeugd als je zelf nog maar krap dertig bent – in Nederland kennen we het alleen van Fixkes’ labelgenoot Meindert Talma die het zeker zo mooi kan verwoorden (‘de Here Jezus was Dick Passchier’). Muzikaal liggen de Friese Groninger en de Belgen uit Stabroek wel een decennium of wat uit elkaar. Leunt Talma op helden als Lou Reed, Fixkes zoekt het in de combinatie van verschillende popstijlen en rap zoals bijvoorbeeld G. Love daarmee experimenteert met zijn Special Sauce. Meindert Talma evolueerde van lo-fi-liedjes naar meer gevarieerde en meer gearrangeerde en geproduceerde platen. Dat is ook het grootste verschil tussen Fixkes’ gelijknamige debuutplaat en de opvolger Superheld. Daarnaast is het smakenpalet uitgebreid: van stampende rock in “Rock-n-roll”, blues a la G.Love in “Superheld” en “Netniliefde” tot het met een Urbanus-sample opgetuigde “Plakijzer” dat verder gedomineerd wordt door een fijn orgeltje. Superheld is een afwisselende plaat, maar – net als na G. Love’s debuut – is de eerste verrassing er af. Nu maar hopen dat we niet al te snel terugverlangen naar de prille jaren van Fixkes.


mij=Excelsior / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven