Tom McRae – The Alphabet Of Hurricanes

Tom McRae - The Alphabet Of HurricanesEen van de beste aankopen die ik ooit deed was het scoren van de titelloze debuutplaat van Tom McRae voor volgens mij twee dollar. Een schandelijk laag bedrag voor zo’n prachtplaat. Met zijn vorige plaat King Of Cards deed McRae weer een klein stapje verder qua populariteit. Ik snap namelijk niet dat het Tom McRae nog steeds maar niet gelukt is de sprong te maken naar een écht groot publiek. Waar het aan ligt weet ik niet. In ieder geval niet aan kwaliteit van zijn liedjes. Die is op The Alphabet Of Hurricanes ook weer bijzonder hoog en ze krijgen door de prachtige arrangementen extra glans. Neem alleen al het openingsnummer “Still Love You” met zijn simpele wiegende ukelele en lichtvoetige pianowerk waaronder strijkers de boel extra lading geven. Je gelooft daardoor nog meer wat hij zingt. McRae is hier een meester in. Let maar eens op hoe vernuftig hij elkaar afwisselende instrumenten zijn zanglijn laat volgen in het geweldige “Summer Of John Wayne” en er daardoor precies de juiste lading aangeeft. Simpel, maar uitermate doeltreffend. Net als de paukklanken (waarom wordt dat instrument eigenlijk zo weinig gebruikt?) die de track extra diepte geven. Het zijn van die details die me pas naar verloop van tijd op gaan vallen. Dat is een andere kracht van McRae, hij kan – om dat vieze woord maar eens in de mond te nemen – groeiplaatjes afleveren. Zo ging ik na drie, vier draaibeurten in een keer “House Of The Rising Sun” patroontjes terughoren in “Told My Troubles To The River”. Dat graven in de songs van McRae is op deze manier een lonende bezigheid. En gezien de tijd die McRae telkens neemt om zijn albums op te nemen, een passende tegenprestratie.


mij=Cooking Vinyl / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven