Tormentors / Headstone

Onlangs stond er een stukje in de krant over een Amerikaanse platenverzamelaar die maar niet van zijn giga-platenverzameling afkwam. In het stukje stond dat ongeveer tien procent van de collectie op cd te krijgen was. Dat er nog zoveel niet uitgebracht is, daar was ik me niet bewust van. Of alles ook daadwerkelijk de moeite is, dat is weer een andere vraag. Door de cd-release van onderstaande albums is in ieder geval een poging gedaan deze twee albums (en bands) aan de vergetelheid te ontrukken.
tormentors-hanging_around.jpgTormentors was een kwartet uit de omgeving van Los Angeles. In 1967 brachten zij Hanging Around uit. Deze cd is de release van een opgepoetste elpee, hetgeen door de kraakjes her en der, en het gebruik van de filters, door verandering van de dynamiek duidelijk is te horen. De namen van de bandleden (Tim Daley, Dan Davis, Mark Davis en Lee Harper) zijn bekend, maar verder is hun geschiedenis blanco. Doorgebroken zijn ze in ieder geval niet. Hanging Around bevat twaalf liedjes die er in dertig minuten doorheen gejast worden. Wat mij opvalt is de variatie in de nummers en de diverse invloeden van Buddy Holly tot de onvermijdelijke Beatles. Bovendien is het niveau van de nummers hoog. Kennelijk waren ze destijds niet de juiste band op de juiste plek anders was het ongetwijfeld anders gelopen met hun carrière. Kek sixties hoesje trouwens.
headstone-still_looking.jpgOver de vier heren van Headstone uit Middletown, Ohia, is meer bekend, maar dat is in eerste instantie niet echt positief te noemen. De drie broers Flynn (Bruce, Barry en David) zijn namelijk inmiddels gaan hemelen, terwijl de enige niet broer Tom Applegate nog in leven is. De enige albumrelease onder de naam Headstone was het album Still Looking, dat in 1974 het licht zag. Hierop staat een zevental uitgesponnen nummers. Na deze LP brachten ze nog een drietal singles uit, die hier als bonustracks toegevoegd zijn. Headstone had in Barry Flynn een geweldige zanger, die de strijd met Steve Winwood aan kon gaan. Applegate nam de toetsen verdienstelijk waar en ook de andere broers weten zich goed van de gitaar en drums te bedienen. Een rockband die zijn mannetje stond. Alleen is de band nooit succesvol geworden. Waar het aan lag weet ik niet, maar Still Looking bewijst dat je er met een sterk album nog lang niet bent.


mij=Gear Fab / Clearspot & World In Sound / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven