Yeasayer

‘Godverdomme. Dit is lekkere cola. Precies zoals het hoort te zijn.’ Yeasayer-zanger Chris Keating schreeuwt enthousiast naar de barman alsof hijzelf het Coca Cola-recept heeft bedacht en speciaal voor hem een glas cola heeft gemaakt. ‘In Amerika is het aangelengde troep en niet te drinken, maar dit is echt goed.’ Ik schuif mijn stoel aan en mompel dat er wel meer negatiefs is te noemen over Amerika. Iets wat bij Chris en Yeasayer-gitarist Ira Wolf Tuton in het verkeerde keelgat schiet. Binnen een paar seconden heb ik al ruzie. ‘Maar ben je wel eens in Amerika geweest dan? Hoe kun je een mening over een land hebben waar je nog nooit bent geweest? En waarom een negatieve mening omdat je waarschijnlijk gewoon het verkeerde stereotype voor je hebt. Wedden dat al je favoriete artiesten uit Amerika komen? Iedereen houdt van Amerika en New York. Hoe kun je zoiets zeggen, heel de wereld komt bij elkaar in New York. Ik zie dat je een Spiderman-shirt draagt, dat komt toch ook uit Amerika? Peter Parker die als Spiderman door de straten van New York gaat.’ Ik trek mijn wenkbrauwen op en Chris begint alvast aan de chips. ‘Even kijken of dit wel hetzelfde smaakt. Ja. De Pringles in Europa zijn gewoon hetzelfde.’
De band staat vandaag bekend om de vreemde opmerkingen. ‘Ik ben ze al heel de dag aan het quoten op m’n FaceBook. Kijk maar’, aldus de promotiedame die vandaag meeloopt met de twee afgevaardigden. Een saaie dag heeft ze zeer zeker niet.
Yeasayer, malle mannetjes


mij=Interview: Marz667.
Promotiedagen
Ze zijn om zes uur 's ochtends al uit hun bed in Oslo gehaald, om naar Amsterdam te gaan voor alweer een lange promotiedag. En ze zijn al helemaal suf bevraagd wanneer ik tegen de avond een interview afneem. Nog vreemder is om te praten over een album dat pas over vier maanden officieel wordt uitgebracht. ‘Het geeft je wel een beetje blauwe ballen. Dat je met hart en ziel iets moois hebt gemaakt, het aan iedereen wilt laten horen, maar dat het nog niet mag. Natuurlijk zijn we de discussie aangegaan met de platenmaatschappij en zijn we uiteindelijk overtuigd om het inderdaad te vertragen. Want kijk maar eens naar de releaselijsten rond de jaarwisseling, er wordt bijna niks uitgebracht. Het is blijkbaar geen goede periode, terwijl ons album natuurlijk een perfect kerstcadeau was geweest, maar dat terzijde.'
Downloads
Om de fans iets minder lang te laten wachten, kwam er wel een gratis download vanaf de officiële website. Niet erg origineel. The Horrors deden bijvoorbeeld hetzelfde, en ze vertelden me destijds dagenlang de statistieken te bekijken. ‘Ik ken ze niet, maar ze klinken als nerds. De statistieken maken me echt niet uit en ik ben heus niet de betreffende nacht wakker gebleven. Ik weet wel dat ik een belletje kreeg met het aantal downloads, maar dat ben ik alweer vergeten. We hebben het gedaan omdat we de fans wilden laten weten waarmee we bezig waren. Het is lang geleden dat we iets hebben uitgebracht.'
Yeasayer
Wellicht heeft het ook te maken met de kleine genrewisseling. Van een folkband is Yeasayer namelijk meer een poppy-geheel geworden. De eerste single van het nieuwe Odd Blood heet “Ambling Alp” en is ook gelijk de meest sprankelende track van de plaat. Opvallend is dat de vriendschap met MGMT steeds duidelijker wordt. Want net als Grizzly Bear, MGMT en Vampire Weekend, komt Yeasayer uit Brooklyn. Waardoor een goede vriendschap is opgebouwd met de jongens. En dat is vooral hoorbaar in de eerste single, het resultaat is heerlijk zomers, zweverig en elektronisch.
YouTube
En hoewel de platenmaatschappij de release een paar maanden wil tegenhouden, krijgt de band toch een beetje hun zin. Want de meeste nummers zijn reeds live gespeeld en dus is het album bijna volledig als bootleg te horen op YouTube. Of is dat toch geen goed nieuws? ‘Ik vind video-opnames eigenlijk altijd vreselijk. Ja, ook die van ons. Een optreden is voor dát moment en voor dát publiek, dat is afhankelijk van onze stemming en de sfeer. Maar ook de kwaliteit is natuurlijk vreselijk. Ik hoop dat iedereen zich dat ook realiseert wanneer ze onze nieuwe nummers nu al zullen horen op YouTube. En natuurlijk heb ik het liefst wanneer de mensen gewoon wachten op goede kwaliteit. Je bent ook eigenlijk best dom wanneer je het gaat luisteren via onduidelijke video-opnames.'
Yeasayer
Op maandag 8 februari kwam hun cd pas officieel uit. Die avond gaf de band een optreden in de Bowery Ballroom in New York. ‘Het is geen officiële releaseshow, maar als je het zo zou willen noemen. We hebben verder nog geen idee wat we die avond gaan doen. Hoe we de nieuwe nummers gaan verwerken met de oude, laat staan hoe we ze live zullen spelen. Dat gaat nog een hele klus worden.' Wel weet het tweetal te melden dat Europa als eerste aangedaan zal worden tijdens de nieuwe tour, natuurlijk staat Nederland ook op het programma. ‘Het is allemaal al geboekt, maar ik zou niet meer weten wanneer precies.'
Morgen in Paradiso dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven