Allison Crowe – Spiral

Allison Crowe - Spiral‘Why music?’ is de eerste vraag die op haar website staat, direct gevolgd door haar antwoord in de vorm van de tegenvraag ‘Why breathing?’ Muziek is een noodzaak volgens de Canadese Allison Crowe en dat is duidelijk hoorbaar in de intensiteit van haar zang en pianospel. Om artistieke vrijheid te waarborgen en in navolging van een van haar grote voorbeelden Ani DiFranco, startte ze in 2003 haar eigen label Rubenesque Records waarop ze reeds een tweetal EP’s en een zestal albums uitbracht. Toch zou het goed kunnen dat je – behalve hier – nog nooit van haar hebt gehoord. Wellicht komt daar verandering in met de release van Spiral. Acht eigen composities die naast de eerdergenoemde DiFranco in de lijn van Jewel en Sarah McLachlan liggen, aangevuld met een drietal covers. Haar interpretaties van “Chelsea Hotel No. 2” (Leonard Cohen) en “Throw Your Arms Around Me” (Hunters & Collectors) zijn meer dan prima. “Why” is echter zo onlosmakelijk Annie Lennox dat de lat van het origineel ten opzichte van Allison’s adequate versie domweg te hoog ligt. Luisterend naar de kwaliteit van haar eigen werk, rijst al snel de vraag waarom ze überhaupt covers speelt. Door de afwezigheid van een overbetaalde knoppendraaier is de produktie sober gebleven, ondanks de toevoeging van ondersteunende orkestraties. Hoewel het een en ander hierdoor af en toe uit balans klinkt, komt de focus te liggen waar die moet zijn: op Allison’s krachtige, emotioneel geladen stem. Met name de indrukwekkende live-versie van “Wake Up” versterkt de behoefte om deze dame eens live aan het werk te kunnen zien.


mij=Rubenesque Records

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven