Holly Miranda

We zitten aan de cappuccino, het is vroeg en haar haar is nog vochtig van de douche die ze een paar minuten eerder heeft genomen. In Nederland is ze bekend als voorprogramma van The XX en Scott Matthew en ze staat binnenkort op London Calling. Maar om de zangeres echt een duwtje in de rug te geven worden er veel vergelijkingen uit de kast getrokken. Zo wordt ze vaak vergeleken met Norah Jones. Waarom? “Ik denk omdat we gewoonweg hetzelfde kapsel hebben, meer dan dat is het namelijk niet. Ik heb echt niks met haar”. We zitten in een hotel aan de Herengracht en een toerist maakt een foto van ons. Ze kijkt een beetje vreemd naar de gezette meneer en zijn camera. “Hij denkt vast dat je Norah Jones bent” zeg ik tegen Holly Miranda. Ze geeft me een glimlach en haar middelvinger, het interview kan niet beter beginnen.
Holly Miranda
Ze vertelt dat ze haar hotelkamer heeft omgebouwd tot een kleine opnamestudio, want hoewel ze The Magicians Private Library net heeft uitgebracht, is ze allang met nieuw werk bezig. Ze is een harde werker en hoewel touren al zwaar is, vertelt ze dat persdagen als vandaag nog veel slopender zijn.


mij=Interview: Marz667
Ontwikkelen tot sterke uitblinker
De laatste elf jaar van haar leven, na opgegroeid te zijn in Detroit, bokst ze in New York op tegen veel concurrentie. Vervelend? 'Ik denk dat er momenteel zo'n twintig muziekstromingen actief zijn in New York. Ik vind het geweldig en ik denk dat er veel goede muziek uit New York komt. Gewoonweg omdat de mensen erg hard moeten werken om daar te kunnen leven. Er zijn zoveel andere mensen die muziek maken, iedereen zit tegenwoordig in een band, dus je moet echt goede kwaliteiten hebben.'
De zangeres begon met een ongelukkige jeugd, waar ze soms even zong in een kerkkoor, maar nooit had verwacht uit te (mogen) groeien tot wat ze vandaag is. 'Ik was 10 en zij was 17. We mochten eigenlijk geen muziek luisteren van m'n ouders, maar ik wist dat m'n zus een geheime schoenendoos had met een cd-speler en een paar cd's. We zijn beiden zeer christelijk opgevoed en toen mijn vader de schoenendoos vond en 'I wanna fuck the devil on the backseat of my car' las in de teksten van Nine Inch Nails, was het gedaan. De cd's gingen gelijk doormidden. Niet veel later liet ik weten dat ik lesbisch was en ging ik stoppen met school. Ik besloot om te gaan reizen en toen ik 17 was, ben ik voor een paar maanden hier in Amsterdam gaan wonen. Veel mensen zeggen dat New York erg vergelijkbaar is met Amsterdam en ik begrijp het wel. Mijn ouders wonen trouwens nog altijd in Detroit en ik geloof dat ze het ondertussen respecteren en zelfs trots op me zijn. Als dat het goede woord is.'
Holly Miranda
Het muzikale wonder
Hoewel Holly Miranda in haar biografie wordt opgehemeld omdat ze zichzelf trompet en andere instrumenten heeft leren spelen, valt het in werkelijkheid allemaal erg tegen. 'Op het album heb ik zoveel mogelijk instrumenten zelf gespeeld, maar geen blaasinstrumenten, strijkers of drums. Ik speel veel instrumenten wanneer ik een demo moet maken, maar ik kan het zeker niet goed genoeg om het ook op plaat te doen. Ik volg momenteel wel trompetlessen trouwens! Ook zou ik ooit graag drums willen leren spelen. Ik heb onlangs wel een MPC gekocht met de intentie om dit te verwerken in m'n optredens, maar dat zal waarschijnlijk nog wel even duren.' Gelukkig geen probleem, want op het album horen we indrukwekkende gastartiesten als TV On The Radio-leden David Andrew Sitek, Jaleel Bunton en Kyp Malone en Antibalas-multi-istrumentalist Stuart Bogie.
De optredens van Holly Miranda zijn erg afwisselend. 'Ik stond een paar weken terug als voorprogramma bij Vampire Weekend in New York met een zevenkoppige band. Tegen het einde had ik zelfs het dubbele op het podium! Maar zoiets zou in Europa helaas onmogelijk zijn, dat zou veel te duur worden, ik ben geen Arcade Fire! We doen het momenteel als viertal, wat waarschijnlijk nog zal uitgroeien als vijftal en dan is het goed. Ik vind het leuk om te horen dat de nummers veranderen en afhankelijk worden van welke instrumenten en muzikanten we ter beschikking hebben.' En hoewel er een nieuw nummer is geschreven dat meer a capella is en zonder instrumenten, is het vooral de bedoeling om op het podium meer te gaan knallen: more presenting the sound of the record.
Zoals Holly Miranda zelf ook aangeeft, is het momenteel erg druk in New York en worden er dagelijks nieuwe leuke acts afgeleverd. Weet de pittige dame te overleven? Als ze net zo leuk en spontaan blijft als op deze vrijdagmorgen dan moet dat zeker lukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven