Jos Hol – Onderhuids / Hette – Frozen Grass

jos_hol-onderhuids.jpgZingen in de taal of dialect waarin je jezelf lekker bij voelt. Het lijkt me per definitie een verstandige beslissing. Jos Hol komt zo te horen uit het Noorden van Limburg. Ik kan althans nog volgen waarover hij in zijn Limburgs over zingt. Onderhuids is Jos Hols eerste solo-cd en kennelijk had hij vijftig jaar nodig om deze stap te zetten. Hol bezingt op dit album recente levenservaringen, maar ook uit het grijze verleden. Zoals zijn rol als Jezus (in 1995) in het passiespel wordt bezongen in het liedje “Jezus Aan De Maas”. Hol schreef alle nummers, hier en daar met wat hulp, en zingt ze met zijn prachtige stem zelf. Als begeleiding heeft hij niet de minsten weten te vinden, zoals de geweldige gitarist BJ Baartmans (die ook de productie op zich nam) en toetsenist Mike Roelofs. Samen met andere muzikanten, zoals een aantal strijkers die het soms een orkestraal tintje meegeven, zorgen ze voor een relaxte luisterplaat met gevoelige liedjes. Hopelijk weet hij, zoals ook Gé Reinders, grond onder de voeten te krijgen buiten Limburg. Zijn album mag namelijk gehoord worden, ook buiten de ‘landsgrenzen’.
hette-frozen_grass.jpgHette Gubbels brengt onder de naam Hette ook zijn eerste solo-album uit: Frozen Grass. Hette komt niet uit Limburg, maar uit Groningen. En dus doet hij het in zijn moerstaal. Dat doet hij echter slechts een liedje lang op het het folky “Jild”. En dat is jammer. Niet zozeer omdat ik nou zo’n liefhebber ben van het Gronings. Ik vind het lastig te volgen, maar het geeft vooral een originele draai aan de nummers. Hij koos echter voor Engels als voertaal en behalve de originaliteit had hij dit wat mij betreft beter niet kunnen doen. Het is namelijk nogal steenkool Engels, en dat stoort mij behoorlijk. Dat is jammer, want ondanks dat ik niet alles even goed vindt, zijn er toch echt sterke tracks. Vooral tegen het eind van de cd, zoals in “In A Free Land” waar een boeiende gelaagdheid te horen is zoals we die kennen van Sufjan Stevens. Of in het aansluitende “Final Tune” dat een knipoog lijkt naar The Beach Boys. De productie van Tijdo Groeneveld, die ook de nodige instrumenten op dit album bespeelt, is helder. Dit maakt van Frozen Grass een aardige plaat, maar er had meer ingezeten en dat is altijd jammer om te moeten concluderen.


mij=Silvox / Coast to Coast & Eigen Beheer

2 reacties

 1. Hoi Ewie.
  Kreeg van BJ de tip om eens op deze site te kijken.
  Dank je wel voor de mooie woorden bij mijn CD. Het doet me altijd weer goed als de echte muziekliefhebber iets te zeggen heeft over mijn creaties en dan helemaal als diegene er ook nog iets positiefs over te zeggen heeft.
  Op dit moment ben ik alweer druk bezig met mijn volgende album ( ergens begin volgend jaar ) en liggen er ook plannen voor het schrijven van 2 theaterproducties. Mijn hoofd, hart en ziel lopen over van melodien en teksten, nu eenmaal de kraan is open gezet.
  Samen met mijn platenmaatschappij Silvox ben ik hard bezig om Limburg en hopelijk ook snel daarna Nederland te veroveren, dus wie weet tot ergens in het land.
  Grtjs
  Jos

 2. Jos, ik wens je veel succes en we zien de nieuwe schijf wel verschijnen… Als ik trouwens iets negatiefs over iemand zeg dan word ik als schrijver geregeld helemaal niet meer zo gewaardeerd. Dat is dan wel weer grappig. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven