Shonen Knife – Free Time

Shonen Knife - Free TimeJe zou het bijna niet geloven maar Shonen Knife bestaat al bijna dertig jaar! Oké, zangeres/gitariste Naoko Yamano is de enige die al die tijd heeft volgemaakt, maar goed, dit nieuwe album klinkt even enthousiast en fris als altijd. In de jaren tachtig werd het Japanse meidentrio opgepikt in de Verenigde Staten door o.a. DJ Rodney Bingenheimer, het legendarische fanzine Flipside en natuurlijk Sub Pop. Waardoor werden deze Amerikanen overtuigd? Simpel, door de ongekend enthousiaste deuntjes over snoepgoed, dieren, spelletjes en de liefde. Met punky power en sixties melodietjes en vooral de ongekend leuke accenten in de zang veroverde Shonen Knife een cultstatus die zelfs leidde tot het meetoeren met ietwat serieuzere acts als Fugazi en Nirvana (naar verluidt was Kurt Cobain hun grootste fan). De succesperiode in de jaren negentig ging echter weer even snel voorbij als de sneltrein van Osaka naar Tokyo. Naoko is nooit gestopt met Shonen Knife, en gelukkig maar. Want Free Time is gewoon weer een heerlijk album voor iedereen die van hun vroegere werk heeft genoten. Alle bekende onderwerpen (“Monster Jellyfish”) komen voorbij in de melodieuze, charmante punkliedjes, maar ook serieuzere thema’s worden niet geschuwd (“Economic Crisis”). En nu maar hopen dat ze gewoon nog eens dertig jaar doorgaan.


Mij=P-Vine

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top