The Yards – You Damn Right / Fervid – oH

the_yards-you_damn_right.jpgBands die het avontuur opzoeken hebben bij mij een streepje voor. Het Tilburgse The Yards is in ieder geval een bandje dat het qua muzikale stromingen de breedte intrekt met (New Orleans) jazz, blues, pop, funk en soul. De stem van de zanger Sir Gavin (oftewel Paul Zoontjens) heeft wel wat van die van Maurits Westerik (GEM), maar de liedjes zijn niet des GEMs. Op You Damn Right probeert The Yards zijn gelijk te halen. In elk liedje wordt een genre aangepakt. Zo hoor ik Tom Waits in gedachten meezingen op “I’ll Send You A Postcard”, inclusief echte blazers! Of zie ik de aanstekers cq. mobieltjes al voor me in de ballade “You Amaze Me”. Op zichzelf zijn het allemaal prima songs, maar ik mis een rode lijn op dit album en een noodzaak: een liedje moet je opvreten. Ik vind de meeste liedjes te verlegen klinken, terwijl ik wel het gevoel heb dat het er wel inzit. Mijn advies: maak keuzes, zorg dat het er meer vanaf spat en zoek het avontuur in de (mix van) genres. Het is tenslotte zonde als de kansen niet benut worden.
fervid-oh.jpgAls het erom gaat dat kansen benut moeten worden dan zit je met oH van Fervid wel goed. Deze Dordrechtenaren weten catchy tunes te schrijven. Als het aan mij lag dan worden nummers als de opener “Cynical Love” en zeker “Microphone” hits. De liedjes van Fervid zijn sixties feel-good-popliedjes en daar hou ik dus wel van. Het probleem bij deze twaalf nummers is dat er wel eenvormigheid dreigt, alsof een truc keer op keer herhaald wordt. Er is een prima uptempo catchy liedje waarop de zanger zijn partijen zingt. Als er ondersteuning is, dan is dit meestal in de vorm van een back-up zanger die dezelfde partijen zingt. Hetgeen dus wel erg snel gaat vervelen. Er zou wel wat meer naar variatie gezocht mogen worden in de zang, want twaalf liedjes in nog geen half uur zijn toch wel een hele rit. Ook mogen de gitaren nog net wat meer uit hun voegen barsten, waarschijnlijk is dan het lieve er al snel vanaf. Toch maar even positief eindigen, want ik denk dat heel wat liedjesschrijvers vast en zeker jaloers zijn op deze nummers.


mij=Moon Music / Eigen Beheer & AG Music / V2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven