Diverse Artiesten / Michael Leonhart & The Avramina 7

VA - Nigeria Afrobeat SpecialAfrobeat is een machtig genre, in de jaren zeventig van de vorige eeuw bedacht door saxofonist/rebellenleider Fela Kuti en zijn drummer Tony Allen en nog immer een bron van inspiratie en referentie. Het Britse Soundway-label ontsloot al eerder afrobeat uit Nigeria en Ghana die nooit eerder westerse oren had bereikt, daar doen ze met deze compilatie nog een schepje bovenop. De cd trapt af met een bijna negen minuten durende zolenverschroeier van Fela, een nummer dat ooit op single verscheen (in tweeën gehakt, vanzelf) maar in de vergetelheid raakte. Meteen het beste nummer van deze toch bepaald niet flauwe compilatie, waarop ook helden als Orlando Julius en Bob Ohiri staan. Maar van de meeste artiesten had ik ook nog nooit gehoord. Neem Godwin Omabuwa, een zanger die in Nigeria bekend stond als King of Calypso (!) en die Caraïbische invloed in het nummer “Do the Afro Shuffle” laat samenvloeien met een dwingende afro-groove, geweldige blazers en tegen de reggae aanleunende ritmegitaartjes. Tekstueel gaat het nergens over, maar je blčrt het onweerstbanbare ayayay-oyoyo koortje zo mee.
Michael Leonhart & The Avramina 7 - Seahorse and the StorytellerMinder vrijblijvend dan Omabuwa’s nummertje is de conceptplaat Seahorse and the Storyteller van de Amerikaan Michael Leonhart. Deze multi-instrumentalist (hij zingt, speelt trompet, piano, bas en percussie) bedacht het mystieke verhaal van dit album als lid van Steely Dan. Kort gezegd gaat het over twee sprookjesfiguren die verliefd op elkaar worden en langs de randen van de wereld trekken, waarbij ze wonderlijke dingen tegenkomen. Goed. Interessanter wellicht is dat Leonhart muzikaal Bollywoodsoundtracks, afrobeat, hippierock en zelfs Arabische toonladders met elkaar verbindt. Dat wordt naarmate de plaat vordert wat vermoeiend, ook al omdat het tempo hetzelfde blijft en Leonhart geen groots zanger is. Toch zijn tracks als “Jaipur” en “Scopolamine” (met een geweldige honk-sax) als schalen vol exotische vruchten – even doorbijten voor een bijzondere sensatie.


mij=Soundway & Truth & Soul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven