Happy Birthday – Happy Birthday

happy_birthday-happy_birthday.jpgIn programma’s als X-Factor is het hebben van een goede stem en een goede podiumpresentatie het belangrijkste. Of je ook maar een greintje origineel bent, doet er totaal niet toe. Ik vermoed dat zanger Kyle Thomas van het Amerikaanse (Brattlebro, Vermont) Happy Birthday de voorronde niet eens doorgekomen was. Hij heeft namelijk een wat apart, niet alledaags afgeknepen stemgeluid. Als het echter om originaliteit gaat scoort het trio Happy Birthday echter hoog. Wat zeg ik, zeer hoog. Als ik een vergelijking moet maken dan zou ik het bandgeluid op het gelijknamige album ergens plaatsen tussen Pixies, Pavement, The Beach Boys, The Velvet Underground en Sonic Youth. Elf liedjes worden er in ruim een half uur doorgejast met uiterst fijne gitaarriffs, een effectieve inzet van de synthesizer en bijvoorbeeld ook een viool. Door de back-up vocalen van de andere twee leden Ruth Garbus en Chris Weisman krijgen de liedjes een extra dimensie. Als ik door het bijgesloten boekje blader, valt me op dat we te maken hebben met behoorlijk jonge gasten, die zo ongeveer tiener af zijn, die een onderwerp als pukkels waarschijnlijk als een wereldprobleem zien. ‘I still got bad skin and need Clearisil and Oxy’, aldus bezingen ze in “Eyes Music”. Happy Birthday is een muzikaal undergroundfeestje dat indruk maakt en aangezien ze nog jong zijn, verwacht ik hier nog veel van te horen. En met een nummer als “Girls FM” moet er toch ook een alternatieve hit inzitten.


mij=Sub Pop / Konkurrent

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven