Joan Baez – How Sweet The Sound (cd/dvd)

joan_baez-how_sweet_the_sound.jpgEen cd en een dvd tegelijk uitgeven dat zie je wel vaker, maar dat het zo’n eenheid is als in het geval van How Sweet The Sound van Joan Baez zie ik zelden. De dvd vertelt het levensverhaal van Baez, geboren in 1941. Eind jaren vijftig was ze de koningin van de folk. Na aanvankelijk groot geworden te zijn met optredens in de koffiehuizen stond ze in 1959 op het fameuze Newport Festival. Het bekendst werd ze, althans zoals wij ons meestal herinneren, door haar samenwerking (en relatie) met Bob Dylan. Dit is echter achteraf, want hij profiteerde toch allereerst van haar bekendheid. Baez is iemand met een groot rechtvaardigheidsgevoel en streed bijvoorbeeld mee voor de burgerrechten met Martin Luther King. Haar indrukwekkende verhaal is te zien op de dvd. Dat ook deze sterke vrouw zwakke punten heeft, blijkt uit haar verhaal over de aanvankelijke podiumangst en haar eigen kritiek op haar rol in de opvoeding van haar zoon Gabriel. De liedjes zitten perfect door de documentaire heen geweven waarbij naast Baez ook veel anderen in beeld komen, zoals Dylan, haar ex-man David Harris en Steve Earle. De liedjes, die gaan van opnames uit 1958 van een liedje van Harry Belafonte (haar eerste kennismaking met folk) tot de in 2009 opgenomen vertolking van Steve Earle’s “Jerusalem”, zijn in veel bijzondere opnames te horen op de bijgesloten cd. De dvd is echter de perfecte toelichting hierop.


mij=Ada / Rough Trade

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven