Naked Song – Voorpret

Mooi spul is dat, dat Spotify. Vooral als je je in wilt luisteren in de bands die op een komend festival spelen. Bij iedere artiest staan de meest beluisterde nummers opgesomd maakt daar meteen een playlist voor aan. Die op de shuffle en vervolgens maar eens kijken wat er allemaal zo aan interessant spul langs komt. Het eerste dat opvalt: er zijn twee artiesten die Cindy Lauper’s “True Colours” gecoverd hebben. Die van Ane Brun is redelijk bekend, maar die van Caroline Herring is eigenlijk beter. Die eigent zich het nummer meer toe. Ik ben benieuwd of we ze allebei zullen horen op Naked Song 2010.
Ane Brun
Want het leukste festival van Eindhoven vindt weer plaats: Naked Song. Een avond lang singer/songwriters in het Muziek Centrum Frits Philips. Zoals ik de vorige keer al concludeerde: goed bereikbaar, helemaal nu Eindhoven aangesloten is op het nachtnet, ruime gangen, mooie zalen en bier uit glas. En goede muziek, wat wil een mens nog meer! Als ik zo door mijn playlist heen loop dan valt de afwisseling op. singer/songwriter saai? Ik dacht het niet! Opvallend is bijvoorbeeld C.W. Stoneking. Net 36 jaar oud, maar hij klinkt als een ouwe bluesknakker van het dubbele van zijn leeftijd. Hij probeert zijn jaren twintig/dertig blues zo oorspronkelijk mogelijk te brengen, met zijn Primitive Sons en als je aanbevolen wordt door Seasick Steve, dan weet je het wel.


mij=Door Gr.R.
Anne Soldaat
In Nederland lijkt er een heuse golf van artiesten te ontstaan die gas terugneemt. Drie van de belangrijkste representanten staan ook op Naked Song: Anne Soldaat, Tim Knol en Blaudzun. Anne Soldaat heeft er al een carrière als gedeeld kopman bij Daryll-Ann en Do the Undo opzitten en probeert het nu in zijn eentje lijkt zich nog meer in zijn muziek te leggen. Zijn laatste plaat is geproduceerd door topproducer Jason Falkner, een man die overigens ook niet misstaan had op Naked Song. Soldaat hielp vervolgens de bliksemcarrière van Tim Knol op gang. Een goed jaar geleden nog voorprogramma, maar gedragen door een puike plaat en de nodige TV-optredens verkoopt hij inmiddels zalen uit. Iets poppier dan Soldaat, maar net zo goed. Blaudzun, Johannes Sigmond voor zijn moeder, deed er iets langer over, maar is inmiddels ook via De Wereld Draait Door de wijde wereld ingeknald en dat bewijst zich in volle zalen. Al helpt het werkelijk prachtige Seadrift Soundmachine er zeker aan mee. Blaudzun is een man die onversterkt, met alleen een ukelele een volle zaal stil kan krijgen. Wees er op tijd bij, want het kon er wel eens druk worden. Veteraan Iain Matthews, van Fairport Convention-faam heeft overigens nog een Nederlandse band, The Searing Quartet bij zich.
Blaudzun, talentvol mannetje
Wat speelt er verder. In de traditionelere singer/songwritershoek komen we David Olney, Thad Beckman en John Fullbright tegen. De countryinvloeden komen opvallend genoeg van de dames: Lynn Miles, Lynn Hanson en de al eerder genoemde Caroline Herring. De headliners zijn ook dames. De prachtige folk van Ane Brun is een van de afsluiters en over Joanne Newsom kunnen we uren discussiëren, maar zij is er van het type „love it or hate it”. tot slot nog Isbells, de folkverrassing van dit jaar uit België. Ik heb er zin in, ik wil nu alweer teveel zien…
File Under geeft ism Muziekcentrum Frits Philips enkele setjes van twee tickets weg voor dit fijne festival. En het enige dat jij daarvoor hoeft te doen is dit formuliertje in te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven