Schwarzblut – Das Mausoleum

schwarzblut-das_mausoleum.jpgHet volgende klinkt anno 2010 misschien erg stom. Maar ik geloof niet dat ik ooit zo onder de indruk ben geweest van een cybergothicplaat dan als van deze. Misschien komt het omdat het geen cybergothic is, maar een evolutie (de band omschrijft zichzelf liever als een ‘Goethiaans toonkunstgezelschap‘ en bedoelt daarmee dat ze zowel beuknummers als groots gearrangeerd drama wil maken). Misschien zegt het ook iets over mij, omdat ik de hele muziekstroming überhaupt pas ergens op m’n 23e ontdekt heb (en destijds dan vooral door relatief lieve en melodieuze bands als Covenant en VNV Nation). Misschien zegt het ook iets over het genre, dat een gimmick op zich is en vooral bedoeld is om snoeihard te bonken tijdens duistere dansfeesten. Ik ben er zowat aan gewend geraakt dat dit soort muziek gauw vervelend wordt om op een hoofdtelefoon actief naar te luisteren, dat mensen Cyberia Saaiberia noemen, dat de teksten van het niveau Scooter zijn en de beats al even hopeloos gedateerd. Niet dat dat iemand iets uitmaakt hoor, en ik beleef veel plezier aan een festival als Summer Darkness. Maar het blijkt dus ook gewoon mooi én goed te kunnen. Schwarzblut was op zijn eerste EP al veel ambitieuzer dan zijn genregenoten, de groep heeft een prima live-reputatie en veegt op deze eerste langspeler definitief de vloer aan met al mijn vooroordelen. Allereerst worden de melodieën zelden saai, mede omdat de synths lekker bij de tijd zijn. De sound is zelfs ronduit spannend op de uitstekende remix-cd, waar overigens ook een paar Within Temptation-achtig pompeuze bewerkingen op staan. De prachtige, plechtstatige ballad “Wehmut” kan met zijn strijkers – bijna – op een Hooverphonic-plaat. Schwarzblut’ voertaal blijft overigens hardcore Duits, zowel voor de grauwende mannelijke als de zwevende vrouwelijke vocalist. Ook al komt de band uit Deventer. Duits leent zich namelijk als geen andere taal voor deze stijl. Luister maar naar “Das Mandat”, de ‘hit’ op Das Mausoleum, met zijn bij voorbaat legendarische tekst ‘Deutsche. Lyrik. Und dunkle Tanzmusik’. Ja, daar ga ik dus keihard voor om. Dankzij bands als Schwarzblut wordt gothic weer cool, en dat werd hoog tijd.


mij=Alfa Matrix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven