Xiu Xiu – Dear God, I Hate Myself

Xiu Xiu - Dear God, I Hate MyselfMorrissey had er vast iets mooiers van gemaakt, want Dear God, I Hate Myself is wel een heel erg voor de hand liggende en zelfs ietwat puberale titel. Maar ja, Jamie Stewart van Xiu Xiu is Morrissey niet. Toch zijn er overeenkomsten. Ooit coverde Stewart het nummer “Asleep” van The Smiths en velen zullen in beide artiesten een aanstellerigheid van het onuitstaanbare soort zien. Toegegeven, een zekere pathos en dramatiek is Stewart zeker niet vreemd. Alleen al songtitels als “Chocolate Makes You Happy” en natuurlijk de albumtitel zelf zullen niet snel uit de mond van een echte man komen. En dat is Stewart dan ook niet. Hij is een soort Amerikaanse Spinvis die vooral lekker in zijn studio loopt te pielen en zo nu en dan een album uitbrengt dat alleen voldoet aan de door hemzelf vastgelegde regels. Het moet dus klikken met Stewart, anders wordt het beluisteren van dit album één lange lijdensweg. Zijn stem lijkt nog het meeste op die van Shearwaters Jonathan Meiburg en beide zangers hebben elkaar inmiddels gevonden en samen een album opgenomen. Maar waar Meiburg vooral voor de serene sfeer gaat, kiest Stewart voor het experiment. Dear God, I Hate Myself is een afwisselend en behoorlijk lastig album, maar voor mensen die van aanstellers houden is het volop genieten.


Mij=Kill Rock Stars/Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven