Broken Social Scene – Forgiveness Rock Record

Broken Social Scene - Forgiveness Rock RecordBijna vijf jaar geleden kwam de vorige, titelloze plaat uit van het Canadese indie-collectief Broken Social Scene. Het was mijn instap-plaat voor deze band en ik heb hem de afgelopen jaren helemaal grijsgedraaid, net als de plaat die daarvoor uitkwam, You Forgot It In People uit 2002, die ik iets later oppikte. De afgelopen paar jaar was het collectief veel op toer, en werden er door een handvol leden wat verkapte solo-platen uitgebracht in de reeks Broken Social Scene Presents. Nu eindelijk is er dan de nieuwe volwaardige BSS-plaat. En die was voor mij in eerste instantie enigszins wennen. Voor het eerst heeft het collectief gewerkt met producer John McEntire, bekend van onder meer Tortoise, en dat heeft gevolgen gehad voor het totaalgeluid van deze plaat. Waren de vorige platen behoorlijk volgepropt en charmant chaotisch qua productie, deze nieuwe kenmerkt zich door een overzichtelijke, tikje ruimtelijke sound. Opgeruimd staat netjes zullen ze wellicht gedacht hebben in de studio. Na de wat moeizaam op gang komende opener en tevens eerste single “World Sick” ontvouwt de plaat zich echter na meerdere luisterbeurten wederom tot een prima plaat, met voor BSS-begrippen strak verpakte popsongs. Zo is “Chase Scene” een spannende song waarin Feist en Amy Millan (Stars) samen met bandleider Kevin Drew de leadvocalen verzorgen, “Water In Hell” is een regelrecht Pavement-eerbetoon, “Forced To Love” een heel sterke rocksong, en is “All To All” een geweldig stukje electro-pop met een vocale hoofdrol voor Lisa Lobsinger. Gaandeweg de tweede helft van de plaat zakt het peil een beetje, zo is “Highway Slipper Jam” niet de meest geïnspireerde song en ook “Romance To The Grave” is niet zo heel sterk, maar over de gehele linie gezien is dit toch weer een typische BSS-plaat.


mij=Arts & Crafts / V2

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven