Daniel Johnston & Beam – BEAM Me Up!

Daniel-Johnston_Beam-Me-Up.jpgOp papier leek het een gevaarlijke combinatie outsider artist Daniel Johnston koppelen aan uit de jazzscene gerekruteerde muzikanten. Het zou iets ontzettend lelijks en kitscherigs op kunnen leveren. Of concerten waar je twijfelt tussen bewondering voor het wankelmoedige genie en plaatsvervangende schaamte – zie de concerten van Brian Wilson. Maar het idee van het Muzieklab Brabant om het combo Beam te laten optreden met Daniel Johnston pakte live wonderwel goed uit. Of dat op plaat dan ook werkt, was even afwachten, maar jawel, ook op cd is het resultaat zeer de moeite waard. Alsof de band van Tom Waits vrijaf heeft genomen om met een andere voorman te werken. Het sterkste punt – en ongetwijfeld de reden waarom het zo goed uitpakt – is de ruimte die de groep onder leiding van Bart van Dongen aan Daniel Johnston geeft. De begeleiding van Johnstons wankele en vaak op het randje van vals (of zelfs er overheen) bivakkerende stem is wat het zou moeten zijn: begeleiding. De arrangementen zijn dan wel jazzy, maar op de manier zoals de laatste platen van Tom Waits jazzy genoemd kunnen worden. Voor Beam Me Up! is een doorsnede gekozen uit het oeuvre van Daniel Johnston, waarbij opvalt hoe geweldig zijn liedjes soms zijn. “True Love Will Find You In The End”, “Wicked World” en “Devil Town” horen in het Great American Songbook thuis. Mede dankzij Beam.


mij=Hazelwood

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven