Doves – The Places Between

Doves - The Places BetweenOok als de schemering is gevallen, en er geen passagier meer te bekennen is, brandt er nog licht op de rails. Het zijn de schoonmakers van de NS. Op het verlaten rangeerterrein maken zij hun toer door de trein, door de rij van zinloos verlichte raampjes. En ik verbeeld me dat ze hun werk doen terwijl ze naar de liedjes van Doves luisteren. Niet alleen omdat de boxjes van de trein gecontroleerd moeten worden, maar omdat die liedjes bij de sfeer passen. Jimi Goodwin is voorbestemd om gelaten neergaande loopjes van lang aangehouden noten te zingen over een zee van melancholie. Elk Doves-album heeft wel een paar van die prachtig trage liedjes waarvan je de emotie niet hoort maar voelt, en je moet ze eigenlijk daarom niet te vaak draaien, maar o, wat zijn ze schitterend. Als trouwe vrienden, elke keer dat je ze opzet. “There Goes The Fear”, “Kingdom of Rust”, “Sea Song”, “The Man Who Told Everything”, ik kan er al jaren op repeat naar blijven luisteren. Ik snap ook werkelijk niet waarom in Nederland geen hond deze band op waarde lijkt te schatten. Ook al zijn alle albumhoezen gitzwart, deze muziek spreekt zóveel devotie, zoveel hoop en liefde. En het feit dat al die parels nu bij mekaar zitten in één doosje, inclusief clips en al, geeft The Places Between een grandeur van ‘OK Computer’-kwaliteit.


mij=Heavenly / EMI

12 reacties

  1. Dennis

    Mooi betoog! En ook helemaal mee eens 🙂 Het noemen van Doves als muzikale aanrader roept nog wel eens wat vragende blikken op, maar bijna iedereen die ik hun muziek laat horen gaat om als een blad aan een boom 😉

  2. Stonehead

    Nou, zoals al in de Wikipedia-pagina staat is CD2 een kliekjesgeval. Maar zelfs daar staan een paar nummers op die ik persoonlijk magnifiek vind. “The Sulphur Man” bijvoorbeeld (rillingen!), en de bevrijdende solo in het schijnbaar eenvoudige “Eleven Miles Out”. En M62 Song, een cover van King Crimson’s “Moonchild”, mag er ook best zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven