Sol6 – Sol6

Sol6 - Sol6Bassist Luc Ex en de Britse pianist Veryan Weston overrompelden me in 2004 met hun 4walls-project. Ze werken nu weer samen op Sol6. De debuut-cd van de twee, bijgestaan door onder een cellist, alt-violist, saxofonist en slagwerker levert weer een boeiend hoorspel op. Een soort van clash tussen een kamermuziekensemble met een op hol geslagen jazzband. De cd werd live opgenomen in het voorjaar van 2006 in het Bimhuis. Sol6 doet dan ook niet aan muurtjes en waagt zich naast het uitvoeren van eigen songs op hun album aan songs van Erik Satie, Burt Bacharach en Charles Ives. Wie nou denkt ah Burt Bacharach, da’s fijne relaxte muziek, komt mooi van een koude kermis thuis. Als Ex en Weston met zo’n song aan de haal gaan met een song als “Close To You”, dan weet je eigenlijk al van tevoren dat de boel flink op de schop gaat. En Sol6 bevestigt dat vooroordeel met verve. Mandy Drummond zingt dan misschien wel goddelijk zuiver, maar onderhuids broeit de onrust van het combo. Het is de onrustige ondertoon die je als luisteraar scherp houdt. Uiteindelijk culmineert de cover in een extravagant gevecht zonder winnaar tussen saxofoniste Laubrock en Weston’s piano. Zo zwenkt Sol6 razendsnel van improv naar kamermuziek en weer terug, waarbij de klasse van de band eraf druipt. Het slome (maar ook weer broeierige) “Nodd” en de Satie-cover “Chanson Hollandaise” waarin in beide wederom een gouden rol is weggelegd voor Laubrock laat horen hoe lyrisch melancholisch het combo ook kan zijn. Alleen vrees ik wel dat het gros van de mensen die Sol6 voorgeschoteld krijgt dan al lang afgehaakt is door de bokkensprongen die de band vanaf seconde één van de cd maakt.


mij=Red Note / Konkurrent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven