Elizabeth Cook – Welder

Elizabeth-Cook_Welder.jpgDacht je met Mary Gauthiers weergaloze The Foundling de plaat van het jaar te pakken te hebben als het gaat om vrouwelijke rootsmuzikanten? Luister dan eens naar Welder van Elizabeth Cook. Het is het vijfde album van de uit Florida afkomstige, maar – in elk geval muzikaal – in Nashville, Tennessee woonachtige singer-songwriter. Ik geef meteen toe, waar Mary Gauthier zich beter thuis zal voelen als je haar muziek americana noemt, daar is de country van Elizabeth Cook vele malen klassieker. En toch: een nummer als “Heroin Addict Sister”, zo vol met zwartgalligheid, droefenis en grimlachjes (‘every one of them men was crazy about her / so she married a couple of ‘em twice’) had vrijwel naadloos in het oeuvre van Mary Gauthier gepast. Overigens betekent de keuze voor klassieke country geen gladde stadioncountry. De productie van Don Was zorgt ervoor dat het geluid niet zo slick is als de gemiddelde plaat in de countrycharts en ook de arrangementen (“All the Time”!) zorgen voor de juiste diepgang. Daarnaast weet Elizabeth Cook van wanten als het gaat om teksten schrijven: ‘…your car is CREEPY man / not in a gangster kind of way / but in a PERV kind of way’ (“El Camino”) en ‘Sometimes we’re Sid and Nancy or Courtney and Kurt / We get higher than heaven we get lower than dirt’ (“Rock N Roll Man”). Haar uiterlijke verschijning mag die van een blonde bimbo zijn (die foto’s in het hoesje!), haar muzikale kwaliteiten steken daar ver boven uit.


Mij= Proper / Rough Trade

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven