Deutsche Elektronische Music – Experimental German Rock and Electronic Music 1972-83

Deutsche Elektronische Music - Experimental German Rock and Electronic Music 1972-83Ik zocht al lange tijd naar een goed startpunt om me eens wat beter in te kunnen luisteren in de Duitse krautrock uit de jaren zeventig. Het leek mij ideaal om daarbij als uitgangspunt een verzamelaar te nemen, en daar van dan de krenten uit de pap verder uit te kauwen. Tot nu toe vond ik die perfecte verzamelaar nog niet. Het voordeel van het hebben van een site als File Under is dan dat zo’n compilatie van redelijk obscuur materiaal op een bepaald moment gewoon op je deurmat kan ploffen. Dat gebeurde dus op het moment dat ik Deutsche Elektronische Music – Experimental German Rock and Electronic Music 1972-83 uit een enveloppe haalde. De muziek op deze verzamelaar gaat dan misschien niet helemaal terug tot de oorsprong, maar de dubbel-cd geeft een fantastisch verzorgd overzicht. Alleen de ‘hoofdtitel’ van de cd is een beetje raar. Waarom die niet gewoon krautrock kan zijn snap ik eerlijk gezegd niet. De subtitel Experimental German Rock and Electronic Music 1972-83 dekt de lading wat dat betreft veel beter. Want krautrock was echt niet alleen maar elektronische muziek. De vierentwintig nummers laten perfect horen hoe de Duitse underground bands in die tijd afstapten van het ABACAB-concept en het experiment opzochten. Van de grote namen Can, Faust, Neu!, Tangerine Dream en Kraftwerk die ik al kende, ontbreekt alleen laatstgenoemde. Dat zal wel een rechtenkwestie zijn. Maar naast die bekendere tracks valt er genoeg te ontdekken. Vooral Amon Düül II, Ibliss en Kollectiv zijn drie bands waar ik zeker nog meer wil horen dan de op deze compilatie gepresenteerde tracks. Ik merk wel dat ik bovendien net zoveel heb met het rock-deel van de compilatie als met de repeterende synthesizers zoals Roedelius laat horen in “Gerradewhol”. Wat wel grappig is, is dat ik niet van de gedachte af kom dat flink wat hedendaagse bands die ik erg cool vind direct of indirect uit muziek uit deze tijd hun inspiratie weggehaald moeten hebben.


mij=Soul Jazz / Munich

2 Comments

  1. Campking

    Bij Amon Duul II gewoon beginnen met Phallus Dei en daarna Yeti. Twee legendarische platen. Volgens mij eind jaren ’60 uitgekomen. Gekke experimentele studenten.Of zoals ze dat tegenwoordig zeggen: Vette Shizzle, man!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top