V.A. – It Crawled From The Basement

VA - It Crawled From The BasementIn het weekend dat Grunge-oudgedienden Pearl Jam een prima concert in Nijmegen geven luister ik puur toevallig voor het eerst naar It Crawled From The Basement, een verzamelaar met bandjes uit Seattle die in de jaren tachtig en begin jaren negentig werden uitgebracht op het Green Monkey Records label. Labelbaas Tom Dyer bewijst dat er in de jaren voor Pearl Jam en Nirvana ook al wat borrelde in Seattle. Waar de (later) grote namen al snel werden ingelijfd door labels als Sub Pop bleef Dyer zich richten op het obscuurdere werk. Sub Pop zat in de keurig opgeruimde garage, Green Monkey in een donkere, vochtige kelder. Dyer zorgde er voor dat opnames van plaatselijke artiesten als Mr. Epp and the Calculations en Mad Mad Noma het daglicht zagen. Voor de historici onder ons: Mr. Epp was de eerste band van Mark Arm, die later bekend werd met Mudhoney. En Mr. Epp was zijn wiskundeleraar. De meeste nummers hebben een vertrouwde jaren tachtig feel en bij diverse nummers moet ik denken aan The Fall. Alleen de nummers van Dyer zelf zoeken behoorlijk het experiment op, in enkele gevallen op nogal irritante wijze, met uitzondering van het prachtige “I Call Your Name”. Absolute hoogtepunten zijn de nummers van Green Pajamas, een sympathieke band die tot op de dag van vandaag albums uitbrengt bij Green Monkey. Ook de nummers van The Walkabouts en The Fastbacks zijn juweeltjes. De titel van dit 47 nummers tellende album had niet treffender gekozen kunnen worden. Nummers die door de orkaan van de Grunge in Seattle de kelder werden ingeblazen zijn nu gelukkig weer opgedoken.


Mij=Green Monkey / Clearspot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven