Bill Kirchen – Word To The Wise

Bill-Kirchen_Word-to-the-Wise.jpgFolk, rock ‘n’ roll, rockabilly, blues en country: meestergitarist Bill Kirchen beweegt zich al ruim veertig jaar in deze genres. Zijn Telecaster is zijn handelsmerk en hij is dan ook niet voor niets gekroond tot Titan of the Telecaster. Nu betekent zo’n titel natuurlijk helemaal niets als de eigenaar zich vooral verliest in spierballenvertoon op zijn gitaar, maar ik geloof dat Bill Kirchen daar een veel te bescheiden man voor is met bovendien een te fijnzinnig gevoel voor mooie, klassiek aandoende liedjes. Zijn nieuwste album, Word to the Wise, bevat elf stijlvaste nummers die weliswaar een soepel vakmanschap verraden, maar toch ook ietwat bedaagd klinken. Net als zijn vorige album, Hammer of the Honky Tonk Gods, kan de kritiek hier hetzelfde zijn: het is allemaal wel erg netjes en braaf. Overigens is er een mooie uitzondering op de keurigheid van dit album, namelijk wanneer Elvis Costello meedoet op “Man In The Bottom Of The Well”, een prachtig slepende rocker. Ook voor de cover van Merle Haggard ‘s klassieker “Shelly’s Winter Love” neem ik mijn hoed af. Net als Nick Lowe en Paul Carrack die hier op meespelen. En dat zijn maar een paar van het blik beroemde collega’s die Bill Kirchen helpen. Anderen zijn ondermeer Maria Muldaur, Dan Hicks en Kirchen’s oude maatje Commander Cody.


mij=Proper / Rough Trade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top