Department Of Eagles – Archive 2003-2006

Department Of Eagles - Archive 2003-2006In 2008 gaf Department of Eagles met het uitstekende In Ear Park eigenlijk de voorzet die een jaar later door Grizzly Bear werd ingekopt. Zo blijkt het zij-project van hun zanger/gitarist Daniel Rossen en diens kompaan Fred Nicolaus nog best handig. De talentspotters van de weblogs spitsten alvast de oren en het grote bejubelen volgde met Veckatimest. Department of Eagles als het testlab waar de ideeën borrelen en vroegrijp uitgeprobeerd kunnen worden. Dat idee krijg ik een beetje op dit tussendoortje, waar de archieven opengaan. Nou ja, archieven is een bijzonder groot woord voor een half uurtje muziek. Kwantitatief mag het dan niets voorstellen, kwalitatief is dit mini-album best de moeite waard. Rossen en Nicolaus hebben duidelijk zitten puzzelen op een aangename flow, die ervoor zorgt dat juist de overgangen tot de betere momenten van het album behoren. Als metselspecie fungeren vijf genummerde “Practise Room Sketches”, die de gaatjes tussen een handvol ‘echte’ liedjes vullen. En die klinken vooral als Grizzly Bear, inderdaad. Met name het manische, spookhuisnummer “Bright Minds” is geslaagd. Ander hoogtepuntje is de nerveuze, typische Brooklynse gitaarriff van “While We’re Young”. Het beste liedje hebben de mannen voor het slot bewaard. “Golden Apple” is heerlijk pluk aan mijn sik-kunstzinnig, met omnineus gehamer op de piano, Peter Hamill-achtige melodramatisch bibberende vocalen en een mooie wending aan het slot.


mij=Bella Union/V2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top