Girls

Er kwamen een hoop pillen aan te pas bij het opnemen van Album, maar op tournee doen Christopher Owens en Chet “JR” White van Girls het wat rustiger aan. Vanavond in Paradiso spelen ze een vroege show en de twee verheugen zich er op na het optreden even de stad in te gaan. Dat ze vanavond uitgaan is eigenlijk een uitzondering. ‘Als je meer dan twee weken op toer bent, dan begin je er op een gegeven moment aan te denken om maar wat slaap te pakken in plaats van te gaan feesten. Tijdens eerdere tours gingen we wel steeds uit, maar na een week of vier verloren we ons hoofd een beetje. Nu letten we wat meer op onze gezondheid,’, vertelt JR lachend.
Girls


mij=Interview: Reinier. Foto's: Reinier
Opnemen
Toen de twee vrienden nummers van Christopher gingen opnemen, hadden ze eigenlijk geen plannen om een band te beginnen. Dat hun samenwerking toch op een band uitliep overkwam hen min of meer. Christopher had nadat het uit was gegaan met zijn vriendin wat liedjes geschreven en deed een vergeefse poging die op te nemen. 'Ik had geen idee waar ik mee bezig was. JR en ik kenden elkaar van het uitgaan en ik had het er met hem over. Hij had wel verstand van opnemen en zodoende zijn we samen verder aan die liedjes gaan werken,' vertelt Christopher.
Het duo nam de nummers op tijdens het schrijven: zodra Christopher een idee had uitgewerkt, werd het liedje opgenomen. Soms deden ze maandenlang niets, vertelt JR. 'We deden het voor onszelf. We wilden uiteindelijk wel dat mensen het te horen zouden krijgen, maar er was geen haast bij.' Uiteindelijk werden er twaalf nummers geschreven en opgenomen en daarmee was de debuutplaat een feit. 'Wat er op de cd staat is ook alles wat we op dat moment aan nummers hadden,' aldus Christopher.
Het eindresultaat mag er zijn. Het debuut is een melancholische plaat waar vanaf het eerste nummer de levensdrang afspat, maar ook veel hartzeer, zoals in “Laura” en “Lauren Marie”. Muzikaal gezien is de plaat een pastiche van stijlen. In twaalf nummers zwalken Christopher en JR van genre naar genre. Album is een mix van gitaarpop, surf-rock, '50 pop, kampvuurliedjes en shoegaze geworden, zonder te verzanden in richtingloosheid.

Girls

Children of God
Hoewel Album op zichzelf staat, krijgt de plaat toch een andere lading als je het levensverhaal van Christopher kent. Tot zijn zestiende maakte Christopher met zijn familie deel uit van de Children of God. Deze religieuze beweging was in het verleden vooral bekend vanwege haar onorthodoxe wervingsmethoden, waarbij vrouwelijke leden zichzelf prostitueerden om nieuwe zieltjes te winnen. Op z'n zestiende ontvluchtte hij de sekte en werd hij als pillen slikkende drop-out onder de hoede genomen door een Texaanse miljonair, om uiteindelijk in San Francisco te belanden. In zo'n beetje elk artikel over Girls wordt aandacht besteed aan de nogal ongewone levensgeschiedenis van Christopher. Is hij niet bang dat dit verhaal de aandacht voor de muziek overschaduwt? 'Nee, niet echt. Kijk, het is aan de journalisten waarover zij schrijven en om voor de hand liggende redenen willen ze hierover praten. Maar ik denk niet dat het de muziek overschaduwt, want mensen vinden onze muziek leuk omdat het een goed album is, niet omdat we een stel mafkezen zijn. Ik verwacht dat er bij het volgende album niet meer naar gevraagd wordt hoe ik ben opgegroeid, want dat weet iedereen dan wel.'
Openhartig
Niet alleen in interviews is Christopher openhartig, ook op Album legt Christopher zijn ziel bloot. Hij beschouwt liedjes schrijven ook een beetje als psychotherapie. 'Wanneer je nummers schrijft, dan is dat een manier om dingen te zeggen waar je moeilijk over kunt praten. Als je zingt is het op de een of andere manier makkelijker iets te zeggen dan in een gewoon gesprek. Ik stap in het dagelijks leven niet op iemand af om te vertellen dat ik me vandaag een beetje gek voel.' De reden dat de teksten zo direct en openhartig zijn heeft ook te maken met de manier waarop Christopher zijn teksten schrijft. 'Als ik schrijf, dan schrap ik niets. Als ik een gedachte heb, dan schrijf ik die op en dat komt dan in het nummer. Later vraag ik me weleens af waarom ik het er in laat, maar dat doe ik omdat het een echt gevoel was dat ik toen had. Om de een of andere reden is het belangrijk voor me om erover te praten hoe ik mij voel en het in zo'n nummer te laten. Neem bijvoorbeeld “Lauren Marie”. Als ik naar het laatste deel luister, vraag ik me weleens af waar ik het in vredesnaam over heb. Maar het was een authentiek gevoel en het is goed dat het in dat nummer zit. Andere mensen die er naar luisteren mailen mij wel eens om te vertellen dat ze zich door dat nummer beter voelden. Dat vind ik te gek.'
Girls
Hoger niveau
Sinds Christopher liedjes is gaan schrijven, is hij niet meer te stoppen. Hij heeft inmiddels genoeg materiaal om een stuk of zes cd's mee te vullen en het duo is van plan ook alles op te nemen. 'Ja, die nummers zullen allemaal op een zeker moment op een album komen. Voor de volgend plaat kiezen we de nummers uit die we op dat moment het liefste willen doen,' aldus Christopher.
Maar net als met de debuutplaat, hebben de twee ook nu geen haast met opnemen. Ze voelen zich hierin vrij om te doen en laten wat ze willen. 'We kunnen een studio induiken en daarvoor betalen, maar we kunnen er ook voor kiezen weer alles zelf op te nemen. We hebben de apparatuur en de kennis in huis en zodra we wat tijd naast het toeren hebben, kunnen we opnemen. Ons label laat het aan onszelf over,' vertelt JR.
Hoe de nieuwe plaat gaat klinken is nog niet duidelijk. Christopher: 'We zijn niet van plan iets te herhalen wat we al hebben gedaan. We doen gewoon wat we willen doen. Ik denk wel dat het volgende album naar een niveau hoger zal worden getild. We zijn niet van plan vast te houden aan ons geluid omdat mensen dat van ons verwachten.' JR voegt daaraan toe: 'Het gaat hoe dan ook als ons klinken, omdat wij het zijn. Maar we willen vooral groeien. Zo lang als we een band zijn, zullen we verandering nastreven.'

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top