Eliza Doolittle

Een halfvol zakje M&M’s staat voor haar op tafel. Zo nu en dan pakt ze er eentje uit en zakt dan weer lekker lui achterover in de grote bank van de Amsterdamse hotelkamer. Nog een paar jaar en ze laat misschien de lekkerste kleuren door haar personeel uit het zakje halen, want Eliza Doolittle (echte naam: Eliza Caird) is toch echt wel een beetje een diva in de dop. Piepjong, uit een zeer artistiek gezin en plotseling onmetelijk populair.
Eliza Doolittle
In de dagen voordat ik Eliza spreek, hoor ik haar single “Pack Up” continu op de radio: ‘I don’t care what the people may say, what the people may say about me’. Het is een heerlijke, vrolijke zomerhit die in de verregende augustusweken van 2010 voor de broodnodige luchtigheid zorgt. Zelf vindt ze het behoorlijk ‘wicked’ dat de single zoveel op de radio te horen is. Tijdens ons gesprek vindt ze trouwens een behoorlijk aantal zaken nogal ‘wicked’. Ze lijkt zelfs nogal verrast te zijn door het plotselinge succes. Zo heeft ze geen idee dat haar debuutalbum inmiddels al uit is in Nederland.


mij=Interview: Blink
John Caird is een bekend persoon in de Londense theaterwereld en uit zijn derde huwelijk, met de bekende musicalartieste Frances Ruffelle, werd in april 1988 Eliza geboren. Met een moeder die zelfs ooit meedeed aan het Eurovisiesongfestival was een keuze voor muziek voor de hand liggend. 'Bij ons thuis draaide altijd alles om muziek. Mijn vader luisterde vooral naar klassieke muziek en mijn moeder naar pop. Zelf vond ik vooral R&B leuk en ben pas later de 'klassiekers' gaan ontdekken zoals Stevie Wonder, Steely Dan en Carole King.'
Na de ramp in Haiti begin 2010 werd er een benefietsingle opgenomen door Pogue Shane McGowan en een aantal andere oudgedienden zoals Chrissie Hynde, Nick Cave en Mick Jones. Ook Elize mocht een paar regeltjes meezingen. 'Het was een hele vreemde ervaring. We waren allemaal samen in de studio en iedereen keek me aan zo van 'wie ben jij eigenlijk?'. Ik vond het doodeng maar ben wel meteen op mijn grote helden Nick Cave en Bobby Gillespie afgestapt om een praatje te maken. Zo'n kans krijg je misschien maar een keer in je leven!'
Eliza Doolittle
Eliza schrijft al vanaf haar 12e jaar nummers, heeft sinds haar 15e een manager en had op haar 16e al een publishing deal bij Universal in de pocket. Op Youtube is een groot aantal nummers te vinden die ze in haar tienerjaren schreef, zoals de mooie ballad “Piano Song”. Nu ze 22 jaar is, lijkt de tijd rijp voor een doorbraak. Haar eerste single “Skinny Genes” werd begin 2010 uitgebracht, maar haar tweede single “Pack Up” sloeg pas echt aan. Beide nummers zijn te vinden op haar debuutalbum, evenals de derde single “Rollerblades” die later in 2010 zal uitkomen.
'De meeste nummers zijn in een periode van zes maanden of zo geschreven. Ik heb zo'n dertig nummers geschreven en daar uiteindelijk dertien uit geselecteerd voor de plaat. De meeste nummers heb ik samen met de producers geschreven, vooral met Johnny Dollar en Craigie Dodds. Johnny Dollar zat ooit in Massive Attack en is helaas vorig jaar overleden. Ik heb mijn debuutalbum aan hem opgedragen.'
En op welk nummer van haar debuut is ze het meest trots? 'Lastige vraag, maar waarschijnlijk toch mijn nieuwe single “Rollerblades”, omdat ik met dat nummer mijn sound ontdekte. “Rollerblades” was een van de eerste nummers die ik schreef en het is ook het nummer waar ik het meeste aan gehecht ben, dus ik hoop dat het als single net zo'n succes wordt als “Pack Up”. Dat zou echt supergaaf zijn!'
Eliza Doolittle
Met een mond vol M&M's bezweert Eliza dat de producers eigenlijk niets aan haar nummers veranderd hebben. Ze vindt zichzelf geen singer-songwriter maar wil wel graag duidelijk maken dat ze toch echt wel alle nummers zelf heeft geschreven. En als de producers teveel wilden veranderen, stak ze er gewoon een stokje voor. Wat vooral veel bijdraagt aan de sound van het album zijn de samples en met name ook de sterke achtergrondzang bij “Pack Up”.
Eliza: 'Ik had zo'n barbershop-groepje in mijn hoofd en dat geluid wilde ik graag laten terugkomen op het album.' De achtergrondzang bij “Pack Up” wordt verzorgd door de soulzanger Lloyd Wade (http://www.myspace.com/lloydwadethesinger), die eerder ook met Take That tourde. Eliza: 'Ik zou hem ook graag meenemen op tour maar kan hem helaas nu nog niet betalen.'
Later in 2010 gaat Eliza Doolittle op tournee. Wel moet er nog even een drummer gevonden worden. 'Dat is geen probleem, mijn nummers kunnen echt door iedereen gespeeld worden.'
Wicked!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top