Bad Religion – The Dissent Of Man

bad_religion-the_dissent_of_man.jpgBeweren dat Bad Religion een ‘groeiplaatje’ – op zich al een misdadige term – heeft gemaakt, is ongeveer hetzelfde als opschrijven dat Sigur Rós een lekker hitgevoelige CD heeft uitgebracht. Er valt ook niet zoveel te groeien, als je het al dertig jaar met dezelfde vier akkoorden weet te stellen. Toch is mijn mening over The Dissent Of Man de afgelopen drie weken behoorlijk bijgedraaid. De eerste indruk was nogal teleurstellend. Steeds hoop je op een nieuwe Generator of Against The Grain en tegen beter weten in valt het resultaat dan toch weer tegen. Bad Religion voerde deze keer een heuse mediacampagne om The Dissent grootschalig te lanceren. Op Twitter en Facebook werden de fans steeds kleine stukjes worst – in de vorm van songteksten en fragmenten – voorgehouden, stukjes die altijd smaakten naar meer. Misschien dat hierdoor de verwachtingen bij mij onrealistisch hoog waren: de voorpret was leuker. Echter, als gezegd, inmiddels is het album bij mij ingedaald en moet ik mijzelf corrigeren. Afgezien van een paar wat zijige langzame nummers staan er genoeg prima liedjes op The Dissent. Het oude vuur is gedoofd, maar heeft plaatsgemaakt voor een meer gebalanceerd geluid met ruimte voor afwisseling. Her en der (“The Meeting Of Minds”, “Avalon”) wordt er gelukkig nog ondubbelzinnig geknald, terwijl liedjes als “Cyanide” zonder enig probleem mainstream genoemd kunnen worden en zelfs hitpotentie hebben. Na een grondige afweging durf ik wel te stellen dat na twee mindere releases The Dissent het beste Bad Religion album in acht jaar is.
Gekoppeld aan The Dissent Of Men heeft zanger Greg Graffin overigens zijn langverwachte boek Anarchy Evolution uitgebracht. Ook voor niet punk liefhebbers een uitermate boeiend levensverhaal van een van de meest legendarische zangers van de moderne tijd, gecombineerd met zijn heldere en uitgesproken kijk op het geloof en de evolutie.
En om het allemaal nog wat mooier te maken verscheen deze week ook de officiële Bad Religion tribute Germs Of Perfection, in het kader van het 30 jarig jubileum gratis te downloaden.


mij=Epitaph

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top