Edwyn Collins – Losing Sleep

Edwyn Collins - Losing SleepAltijd leuk voor ‘n popquiz; Van wie was “A Girl Like You?” Velen kennen het antwoord niet. Menigeen heeft de Schot Edwyn Collins immers afgeschreven als een ‘one hit wonder’. Maar, met zeven soloplaten op zak, zijn project Orange Juice en vele, vele producties voor anderen is Collins niet het stereotype van ‘single luck’. Het stak de man die zich op elk vlak begeeft in typische Britpop-liedjes. Rock met een scherp randje. Losing Sleep nam hij in eerste instantie op samen met Little Barrie en Paul Cook (inderdaad, van The Sex Pistols) maar besloot om nogal wat vrienden uit te nodigen om de plaat nog sterker te maken. Collins heeft gewikt en gewogen. Wie geeft zijn visie op Britpop het beste weer, wie op de folk-psychedelica van San Francisco in de jaren zestig, wie op de soulpop van Phil Spector en wie op de Barry Adamson-achtige zwartgallige swing?
Collins trommelde achtereenvolgens Ryan Jarman van The Cribs, Franz Ferdinand’s Alex Kapranos en Nick McCarthy, The Drums, Johnny Marr van The Smiths en Modest Mouse, Romeo Stodart van The Magic Numbers en Aztec Camera’s Roddy Frame op. Resultaat? Een prachtplaat met twaalf groeibriljanten die je blijven boeien. En in sommige gevallen, zoals bij “I Still Believe In You” een blauwdruk zijn voor de carrière van Iggy Pop of David Bowie. Edwyn Collins is echt wel een blijvertje.


mij=Cooperative Music / V2

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top