Tricky – Mixed Race

Tricky - Mixed RaceEigenlijk is Tricky meer een producer dan een zanger. Op vrijwel al zijn albums deelde hij de vocalen en in veel gevallen ook het bed met een aantal mooie zangeressen. Op zijn vorige album Knowle West Boy uit 2008 gromde Tricky zelf nog niet onverdienstelijk mee, maar op deze negende plaat lijkt hij een rol op de achtergrond wel prima te vinden. Het is op sommige nummers echt zoeken naar zijn doorleefde stem. Wat ook opvalt is dat de nummers enorm kort zijn. Opener “Every Day” begint als een indrukwekkende hommage aan zijn moeder, Maxine Quaye, die zelfmoord pleegde toen Tricky vier jaar oud was. Kort nadat een koortje na nog geen twee minuten een prachtige overgang inluidt, is het nummer plotseling helaas afgelopen. Aangezien Tricky tegenwoordig al een paar jaar in Parijs woont, is het niet verrassend dat hij een Algerijnse gitarist/zanger laat meespelen op “Hakim”. De Algerijnse klanken van “Hakim” staan echter wel in zeer schril contrast met de James Bond-achtige gitaarriff op “Murder Weapon”, het minste nummer van het album. De gehaaste maar erg sterke afsluiter “Bristol to London” is opnieuw erg kort en is deels geschreven en gezongen door Tricky’s criminele halfbroer Marlon Thaws. Mixed Race is een aardig en vooral bijzonder gevarieerd album van, of eigenlijk vooral zonder, Tricky.


mij=Domino / Munich

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top