VA – Transmission Nederlands

VA - Transmission NederlandsIk was twaalf toen de jaren tachtig begonnen. De punkjaren had ik gemist, ook al omdat in mijn dorp aan de rand van Twente, tegen de Duitse grens aan, de punk niet doordrong. De nette middelbare school in Enschede zorgde er vooral voor dat ik naar de top 40 luisterde, maar dan ook wel heel fanatiek eigenlijk. Een oudere broer had ik niet, dus niemand kon mijn muzieksmaak eigenlijk sturen. Op tijd sturen in een richting die het later aannam. Het begon met de top 40 new wave, waarna ik meteen rechtsaf sloeg voor een korte metaldwaling, om vervolgens diep de indie in te stevenen. Hoewel ik veel later de schade heb ingehaald heb, heb ik toch ook een heel deel laten liggen. Een heel deel Nederlandse postpunk en new wave bijvoorbeeld. Dat was vooral deel omdat ik teveel nieuwe dingen ontdekte, maar ook omdat mijn belangrijkste muziekbron, de bibliotheek, het niet had. En de VPRO-radio had ik nog niet ontdekt. Maar gelukkig zijn er labeltjes die deze omissie op te lossen, zoals Infrastition. Infrastition verzamelde achttien Nederlandse Cold Wave-bands op Transmission Nederlands, 80 – 86 The Dutch Cold Wave. Een puike manier om te luisteren of ik wat gemist hebt, destijds. Al is het lastig beoordelen, met de kennis van nu, natuurlijk. Het eerste dat opvalt: het geluid is wat ieletjes en het Engels is soms erbarmelijk. Engels inderdaad, want ondanks de Neue Deutsche Welle en de Nederpoprage wordt er vooral Engels gezongen. Het enige Nederlandstalige nummer, “Stil Thuis” van Ton Lebbink, is wel meteen een van de hoogtepunten. De synthesizer speelt de boventoon en vele bands zijn schatplichtig aan Joy Division en een vroege The Cure. Vooral de zangers eigenlijk. Veel nummers doorstaan de tand des tijds amper, alleen Desert Corbusier’s “Can’t Stay Too Long In This House”, met een jonge Richard Cameron, blijft echt overeind. Toch is het een leuke verzamelaar die, zeker voor een new wave-fan, een goed inzicht biedt in de Dutch Cold Wave. En met de kennis van nu, kan ik wel zeggen, daar had ik destijds ook wel wat bands goed van gevonden.


mij=Infrastition / Clearspot

6 reacties

  1. Prikkie

    Lebbinks lp Luchtkastelen lijkt me inderdaad wel wat voor jou. Incl. reggae!
    Ik sluit me bij Mic aan. Leuk en bijzonder album.
    wuaw – lees net de tracklist – Visitor, Nasmak, Mekanik Kommando – wordt helemaal nostalgisch naar mijn oude cassettebandjes en moet deze plaat maar snel opsnorren , dank!
    Een metaldwaling? Wasda? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven