Zodiac Mindwarp & The Love Reaction – We Are Volsung

Zodiac Mindwarp & The Love Reaction - We Are VolsungWat hebben Monster Magnet, Peter Pan Speedrock, Alice Cooper en Zodiac Mindwarp met elkaar gemeen? Allen behoren tot het stille gilde van de strip- en comicverzamelaars. De Londense grafische vormgever Mark Manning mat zich in de jaren tachtig het alter ego Zodiac Mindwarp aan en zette zich in één klap in de markt met ‘cheesy biker rock’. Samen met The Cult had Engeland eindelijk een weerwoord op de Amerikaanse glamrock van Mötley Crüe, Poison en Skid Row. Wat had Engeland dat hard nodig om het erfgoed van Hawkwind niet verloren te laten gaan. Zo zette Zodiac Mindwarp met singles als “Prime Mover” en “Back Seat Education” de toon voor een Europese opleving van sleazerock en traditionele hardrock ver voordat er sprake was van The Darkness, Hellacopters of Guns ‘N Roses. Daarna werd het stil. Net als elke willekeurige rebelse rockact ging ook Zodiac Mindwarp waarschijnlijk ten onder aan van alles en nog wat, kickte af en zag onlangs het licht weer eens met een nieuwe plaat. Wie van heel traditionele gitaarrock houdt, zal blij verrast zijn. Wie niets heeft met hardrock, met blanke bikers en met een opeenstapeling van clichés, die moet maar heel snel doorfietsen. We Are Volsung is een rare plaat. Als je niet beter wist, dan zou je denken dat je met een Iggy Pop-plaat te maken hebt en staat iedereen juichend op de banken. Omdat de plaat van een simpele stripnerd is, kammen we maar al te graag een dergelijke cd af, noemen we het oubollig, saai en voorspelbaar. Mijnheer Manning heeft zijn alter ego zo cartoonesque neergezet dat niemand hem meer serieus neemt. En da’s jammer, want hoe cliché ook, de man heeft op tal van fronten wel zijn grote voorbeelden zoals Alice Cooper uit het slob getrokken. Laat a.u.b. We Are Volsung buiten beschouwing van alle randstedelijke critici en boek volgend jaar Zodiac Mindwarp gewoon op de Zwarte Cross voor een publiek dat wars is van modegrillen en traditionele rock nog hoog in het vaandel heeft.


mij=Steamhammer / SPV / Suburban

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top