Group Home – Gifted Unlimited Rhymes Universal

Group Home - Gifted Unlimited Rhymes UniversalJa, wie waren dat ook alweer? Rap-duo Group Home stond begin jaren ’90 kortstondig in de schijnwerpers, dankzij Guru die ze mee op tournee nam en zijn producer Premier uitleende om de beats voor semi-klassieker Hard To Earn te bakken. Een paar jaar later verdween het duo van de radar. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ zei de Verlosser, en cru gesteld geldt dat ook nu weer. ‘We lost our boy this year’. Guru is dood, maar vond voor zijn verscheiden kennelijk nog tijd om op zijn eigen tribute te figureren. Only in hiphop. Met dank aan de users van Musicmeter voor dat grapje, er waren dus kennelijk toch nog wat Gang Starr-fanatiekelingen die naar het album uitkeken. Gifted Unlimited Rhymes Universal (goh, waar zou dat voor staan) is sympathiek, maar het wachten nauwelijks waard. Al is opener “G.U.R.U” een mooi nederig eerbetoon. ‘It is because of you Guru that I’m on my fifth passport’. Guru doet zelf wat mat (of is het inbeelding?) mee op “Pay Attention” en daarna lijkt de inspiratie op. De beats zijn minimalistisch op het saaie af, enkel de vaak ‘echt’ ingespeelde baslijnen zijn aardig. Tekstueel is het huilen met de hoodie op. Dis-tracks zijn potsierlijk als jezelf niet veel in huis hebt en wat te denken van deze fonkelend heldere wijsheid: ‘I put my shades on, because the light is bright!’. Het album wordt pas echt goed als die oude kameraden weer opduiken. In een gevalletje van ‘backloadin’ met reden, staat het tweetal sterkste tracks aan het eind. In “The Legacy”, met haast jolige blazers-accenten van Premier, zijn alle mc’s (inclusief Guru) eindelijk eens tegelijk scherp. (Daar begon ik eerder aan te twijfelen). Datzelfde geldt voor het verslavend simpele doortikkende “Be Like That”, met een jengelend Arabisch-aandoende synthesizer. Maar die nummers stonden al op een release uit 1999! Tja.


mij=Babygrande/iHiphop

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven