Hauschka – Foreign Landscapes

Hauschka - Foreign LandscapesHet optreden van Hauschka in de kerk tijdens de afgelopen editie van Into The Great Wide Open was voor mij het hoogtepunt van het festival. Hij boeide iedereen die zo gelukkig was een plekje te bemachtigen (de kerk was afgeladen) ruim een uur lang niet alleen met muzikaal vermaak, maar ook visueel, doordat hij steeds weer nieuwe rariteiten uit zijn prepared grand piano toverde (kroonkurken, tape, zilverfolie). Met als hoogtepunt de zak pingpongballen die hij liet dansen op de snaren in de klankkast van zijn vleugel. Ook op zijn nieuwe cd Foreign Landscapes gebruikt Volker Bertelmann, Hauschka’s echte naam, veelvuldig de prepared piano als uitgangspunt. Een groot verschil is echter dat de muziek veel rijker is georkestreerd. Ik kan me voorstellen dat wie naar aanleiding van de lyrische woorden over zijn concert op Into The Great Wide Open Foreign Landscapes koopt, er zelfs ietwat van schrikt. Het pianospel van Hauschka is namelijk soms bijna niet hoorbaar. Toch kun je in de vaak romantische songs duidelijk zijn signatuur terughoren. Het sierlijke karakter van de strijkers en blazers, die soms ook dartelend en staccato langswaaien of een ander humeur aan kunnen nemen. De droeve ondertoon van de blazers in “Kamogawa” bijvoorbeeld is zo prachtig. Het werken met een heel orkest geeft Bertelmann gewoon veel meer mogelijkheden. Toch kan ik niet ontkennen dat “Early In The Park”, “Mount Hood” en “Kouseiji”, de songs waarin de piano duidelijk de overhand heeft, op mij de meeste indruk maken. Of zou dat veranderen als ik Hauschka live in actie gezien heb met een heel orkest ter ondersteuning?


mij=Fat Cat / Bertus

7 reacties

 1. Ter ere van de release van zijn aanstaande cd komt er een Remix Competitie van Hauschka: http://www.junodownload.com/remix_hauschka
  Zeg, StormS. Ben jij een soort nieuwsdienst verzorgd door KtH aan het worden? Je tikt persberichten over, maar dan in de comments?
  @George: ik haal het gewoon bij de bron hoor 😉 en ga er geen blahblah omheen typen. Geen tijd voor 🙂
  Mooie passende video van Jeff Desom bij de muziek van Hauschka: http://vimeo.com/17620526

 2. Ter ere van de release van zijn aanstaande cd komt er een Remix Competitie van Hauschka: http://www.junodownload.com/remix_hauschka
  Zeg, StormS. Ben jij een soort nieuwsdienst verzorgd door KtH aan het worden? Je tikt persberichten over, maar dan in de comments?
  @George: ik haal het gewoon bij de bron hoor 😉 en ga er geen blahblah omheen typen. Geen tijd voor 🙂
  Mooie passende video van Jeff Desom bij de muziek van Hauschka: http://vimeo.com/17620526

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven