King's X – Live Love In London DVD

King's X - Live Love In London DVDIk heb het nooit zo gehad op King’s X. Faith, Hope, Love blijft met kop en schouders boven hun oeuvre uitsteken. Waarom? Als ware crossover-fan van het eerste uur ben ik altijd geïnteresseerd geweest in die bands die een logische mix wisten te bewerkstelligen van metal, funk, rock en wat soul. Moanjam is wat dat betreft het hoogtepunt, hoewel de opvolger Dogman er ook nog wel mocht wezen. King’s X was in navolging van bijvoorbeeld Mother’s Finest een echte supergroep met verschrikkelijk technische muzikanten. Drummer Jerry Gaskill, bassist Doug Pinnick en gitarist Ty Tabor behoorden ooit tot een vooruitstrevende voorhoede zonder dat dan ook maar op een enkel moment af te doen als progrock. Zo technisch dat Vernon Reid van Living Colour het nakijken had. Maar, en dat zie je wel vaker bij heel technische jongens, is het muzikaal zo perfect, dat het oog verwaarloosd wordt. Zo is Van Halen gefocust op gefröbel en alleen interessant voor gitaristen die willen zien hoeveel fretten je per seconde kunt aanraken. Toto is al helemaal een drama om te aanschouwen. En ook King’s X is slechts leuk voor TU-studenten die willen begrijpen hoeveel snaren er op een basgitaar passen. Veelzeggend zijn dan ook de shots van een Engels publiek dat het hele concert de jassen aanhoudt. Blijkbaar was het toch niet zo’n heet avondje King’s X zoals beloofd in de bijgeleverde biografie. Als daarbij het technisch kunnen begint te haperen zoals in de samenzang en de slordigheid in de afstemming tussen bas en drums intreedt, dan is er geen redden meer aan. King’s X Live Love In London is vooral een aardige momentopname van een band die ooit in Londen op handen werd gedragen maar nu door tal van rookies is ingehaald en zich moet behelpen in een niet al te indrukwekkende Electric Ballroom. Ik zie geen enkel voordeel in een live-dvd van een band op zijn retour en wil me bijna verontschuldigen voor het feit dat ik niet in een tie-die-shirt thuis op de bank kan genieten van een portie Nibbits en een niet-100% optreden. Hebben de extra’s dan nog wat te bieden? Nee, naast reteslechte opnames van King’s X van vroeger, krijgen we Behind The Scenes voorgeschoteld die eigenlijk Funkyzeit mit King’s X hadden moeten heten. Dat gezien hebbende staat de X in King’s X voor Exit.


mij=Inside Out / EMI

2 reacties

 1. Prikkie

  Exit? Welnee, dan is er nog altijd Prikkie´s Gerontoparadijs. Het laatste studio-album, XV, was inderdaad niet briljant, maar voorganger Ogre Tones vind ik nog steeds een van hun beste. Maar afgaande op deze recensie is het ze weer niet gelukt een live-optreden goed vast te leggen, en da´s wel jammer.
  @Rene. Gezien je eerste woorden had jij beter de eerstkomende DVD van Jannes kunnen gaan recenceren i.p.v. deze DVD. Hoewel ik wel blij ben dat je nog Bands als Mother’s Finest en Living Colour als referentie noemt. King’s X is, zoals ikzelf heb kunnen aanschouwen in Hardenberg, een statische liveband i.t.t. MF en LC. King’s X is vooral een muzikantenband. Als je echt hun beste CD’s wilt noemen moet je Out in the silence planet en Grethchen ….. vermelden.
  @Prikkie. Ogre Tones is idd weer een stap in de goede richting.
  @Eddy: Jannes x crossover = Jannes Addiction?
  Ingehaald door tal van Rookies.,????,
  Fan vanaf het begin zijnde, heb ik aan sommige cd’s iets langer moeten wennen maar de genialiteit komt uiteindelijk voor mij altijd naar boven,. Een band met deze staat van dienst en briljant geschreven nummers, geniet ik altijd van. Pas live gezien, gewoon erg goed,. Zeker voor een drie-mansfomatie, als je live speelt (doe je dat wel eens Rene?) gaat niet alles goed 2 uur lang., 9 van de 10 bands polijsten net zo lang tot het er goed op staat.(met playback en later ingespeelde solo’s en al) Kings x: down to earth dudes met een down to earth dvd!
  Tjee wat een slechte recensie. Door tal van rookies ingehaald ???? Laat me niet lachen.
  Vergeet niet dat deze band nooit echt heel groot is geweest, altijd in de marge heeft moeten bestaan en dat de zanger inmiddels 60 jaartjes oud is. Ik dacht dus een alleraardigst optreden en dvd voor deze geweldige pioniers. Zo’n band verdient echt een betere recensent met alle respect.
  Op grond van dit soort “recenties” mag van mij een acute, standrechtelijke en publieke executie voor “recensenten” worden ingezet… Wat een ongenuanceerd pisvlek met een absolute disrespect voor echte muzikanten is deze René!
  Respectvol geformuleerd, Brad…
  wat moet er wel niet gebeuren met kindermoordenaars dan, Brad…
  En wat moet er dan wel niet gebeuren met onechte muzikanten…
  Een recensie beginnen met “ik heb het nooit zo gehad op deze band”. Hehe je bent als band lekker met zo’n onbenul. Geef dan geen recensie stakker.
  Ik heb het nooit zo gehad op reageerders die meteen aan het schelden slaan.
  Vanaf nu graag alleen recensies door fans.
  Het heeft even geduurd voor ik deze cd aan mijn collectie kon toevoegen, maar nu ik ‘m heb moet ik zeggen dat ik ‘m beter vind dan Live All Over The Place. Goede mix die de livesfeer en de afzonderlijke instrumenten goed uit laat komen. De statische live-act stoort niet op de cd. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven