Sandy Denny – Sandy Denny

Sandy-Denny_Boxset.jpgIn het bizar korte tijdsbestek van tien jaar maakte Sandy Denny solo of met een band veertien gelouwerde albums. En toch geloof ik niet dat ze op veel lijstjes van Beste Zangeressen Ooit voorkomt. Op de een of andere rare manier zijn het vooral soul- en jazz-zangeressen die deze lijstjes bevolken. Even bijzonder is het dat fijnproeverszangeres Sandy Denny in de afgelopen tien jaar met vijf verschillende boxsets geëerd werd. Dat varieert dan van een dubbelaar met greatest hits, een collectie live-opnames en een box met vijf cd’s tot het pakket muziek waar we ons dit weekend in ondergedompeld hebben. Negentien cd’s, tjokvol met niet alleen de reguliere studio-opnames van haar solowerk en opnames met vooral Fairport Convention, maar ook niet eerder uitgebrachte liedjes, demo’s en outtakes: 316 liedjes in totaal. Iets in me zegt dat dit teveel is om te behapstukken (hetzelfde gold uiteraard voor de Neil Young Archives Vol. 1, waar ik zo nu en dan nog nachtmerries van heb). Aan de vijf schijfjes van A Box Full Of Treasures uit 2004 heeft elke fan voldoende. Maar reken je jezelf tot een collectioneur, hetzij van het werk van Sandy Denny, hetzij van prachtig verzorgde Monumenten Uit De Pophistorie, dan moet je wel. Hoewel er her en der gemopperd wordt dat ook deze uitputtende verzameling niet compleet is (waar is het duet met Robert Plant in Led Zeppelin’s “Battle of Evermore”?) is alleen het grasduinen in de ooit thuis opgenomen liedjes al een feest. Haar versie van Dylan’s “It Ain’t Me Babe” blijkt een van de mooiste die ik ken.


mij=Island / Universal

5 Comments

 1. Tejo Van den Broeck

  Geachte,
  Ik kocht de Sandy Denny Box en heb toch wel heel wat kritiek. Over de muziek zullen we het niet hebben dat is volledig in orde, alleen de duur van de tracks staat nergens. Maar de doos zelf en de verpakking van de CD’s dat is beneden alle peil en een artieste als Sandy Denny onwaardig. De Cd’s zitten in een zeer simpel kartonnetje met rond de CD zelf een plastic hoesje en deze waren bij mij al allemaal stuk, gespleten aan de rand. Dan de doos zelf wat een monster. Veel, veel te groot om deze inhoud te verpakken. De helft is trouwens lucht, daar zit niets en op de 2 andere hoeken zitten 9 en 10 CD’s op mekaar gestapeld. Dit alles zit in een zwarte plastic die al stuk was en van een zeer bedenkelijke kwaliteit is en goedkoop en dus al stuk. Dat men voor deze prijs de echte fans zo bedriegt vind ik er echt over. Men heeft deze hemelse muziek in een stuk rommel gestoken en dat is een schande en een gemiste kans.

 2. Ludo

  allemaal jouw schuld DubbelMono, doe er wat an.
  overigens vind ik die boxsets wel vaker tegenvallen, als er niet te weinig zorg aan is besteed, dan zit alles wel onhandig overdreven milieuonvriendelijk ingepakt in 3-voudige kartonnetjes ofzo.

 3. DubbelMono

  Geachte,
  Ik kocht de Sandy Denny Box en heb toch wel heel wat kritiek. Over de muziek zullen we het niet hebben dat is volledig in orde, alleen de duur van de tracks staat nergens. Maar de doos zelf en de verpakking van de CD’s dat is beneden alle peil en een artieste als Sandy Denny onwaardig. De Cd’s zitten in een zeer simpel kartonnetje met rond de CD zelf een plastic hoesje en deze waren bij mij al allemaal stuk, gespleten aan de rand. Dan de doos zelf wat een monster. Veel, veel te groot om deze inhoud te verpakken. De helft is trouwens lucht, daar zit niets en op de 2 andere hoeken zitten 9 en 10 CD’s op mekaar gestapeld. Dit alles zit in een zwarte plastic die al stuk was en van een zeer bedenkelijke kwaliteit is en goedkoop en dus al stuk. Dat men voor deze prijs de echte fans zo bedriegt vind ik er echt over. Men heeft deze hemelse muziek in een stuk rommel gestoken en dat is een schande en een gemiste kans.
  allemaal jouw schuld DubbelMono, doe er wat an.
  overigens vind ik die boxsets wel vaker tegenvallen, als er niet te weinig zorg aan is besteed, dan zit alles wel onhandig overdreven milieuonvriendelijk ingepakt in 3-voudige kartonnetjes ofzo.
  Beste Tejo,
  Vergeleken met dat wat de recensent ontving (een kartonnetje met een kleine selectie liedjes en een link naar een site waarop streaming geluisterd kon worden) klinkt de doos best aardig. Overigens kan ik het best met je eens zijn, alleen ben ik deze keer niet de schuldige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top