Ariel Pink's Haunted Graffiti – Before Today

Ariel Pink's Haunted Graffiti - Before TodayEerder dit jaar verscheen het 4AD-debuut van Ariel Pink’s Haunted Graffiti, de band rond songwriter Ariel Pink, die eerder via het aan Animal Collective gelieerde Paw Tracks-label een handjevol platen uitbracht. Die eerdere platen waren voornamelijk lo-fi werkjes, maar met zijn eerste volwaardige studio-productie Before Today plaatste Ariel Pink zich dit jaar behoorlijk in de schijnwerpers. Before Today is namelijk zo’n typische plaat die zich nauwelijks in een hokje laat plaatsen. De sound is enorm afwisselend, lo-fi dingen worden afgewisseld met jaren ’80 geïnspireerde MOR, noise-uitbarstingen staan pal naast prachtige koorzang, de nummers nemen allerlei vreemde wendingen en bochten (zoals in prachtsingle “Round And Round”, waarin halverwege een telefoongesprek geplaatst is), en de zang is af en toe ronduit gefreaked te noemen. In Pitchfork-kringen noemen ze dit overigens chillwave, ook weer zo’n prachtige popjournalistenterm. In eerste instantie is het behoorlijk wennen aan dit allegaartje, maar na een paar luisterronden tekenen zich een aantal klasse-songs af voor de eeuwigheid, met als persoonlijke favoriet “Can’t Hear My Eyes”, waarin Ariel Pink de onderkoelde sound van Hall And Oates lijkt te gebruiken als sjabloon. En ook songs als “Fright Night”, het eerder genoemde “Round And Round”, “Butt-house Blondies” en de obscure jaren zestig cover “Bright Lit Blue Skies” zijn songs met allure. Terecht een van de beste platen van 2010, en gegarandeerd dat deze hoog in mijn jaarlijst komt.


mij=4AD / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven