Chocolate Genius Incorporated – Swansongs

Chocolate Genius Incorporated - SwansongsEr zijn liedjes waar ik spontaan uitslag van krijg, en heel vaak zijn dit ballads. U weet wel, van die nummers waar het publiek spontaan aanstekers de lucht insteekt, of in de moderne versie: mobieltjes. Er zijn liedjes die ik wel kan hebben, maar vaak knap ik dan spontaan af op een band (of publiek): volgende patiënt… Opener “She Smiles” op Swansongs van Chocolate Genius Incorporated (CGI) is zo’n tranentrekker, maar door het a-commerciële eerste deel van het nummer zal dit nooit door hele volksstammen meegesnotterd worden. Het volgende nummer “Enough For You” kan ook in het vakje janken, maar Marc Anthony Thompson, de man achter CGI, weet hier een hele fijn bluesy sfeer te creëren. Zo kan ik wel even doorgaan. Of het nou funk of soul is, overal wordt het verfijnd ingezet. Dit maakt Swansongs met een tijdsduur van nog geen vijfendertig minuten in mijn ogen een heel bijzondere cd. Luister eens naar “Like A Nurse”, die piano, ik moet er bijna van huilen. Swansongs is Thompsons vierde albumrelease sinds 1998, maar nu zowaar met een band. Tussendoor schreef hij nog nummers voor soundtracks en was hij muzikaal actief in de The Seeger Sessions van Bruce Springsteen. In deze band speelde hij gitaar en mocht hij soms de leadvocalen verzorgen. Ondanks dat Swansongs weinig met het werk van Springsteen gemeen heeft, wist Bruce wie hij met Thomspon in huis haalde, want als je door de ingetogen lading van dit album heen prikt, dan is Swansongs een plaat waar de muzikale ehhhh…. genialiteit vanaf spat.


mij=One Little Indian / Bertus

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven