VA – The Heavy Heavy Monster Sound

VA - The Heavy Heavy Monster SoundWe weten allemaal dat het de legendarische Bob Marley is geweest die de Jamaicaanse klanken bij het grote publiek bekend maakte in de jaren zeventig. Toch werden de eerste singlehits in het Verenigd Koninkrijk in dit genre al in de sixties gemaakt op labels als Trojan en Bluebeat. De immigranten uit Jamaica en andere Caribische eilanden wisten in de grote Britse steden met hun dansbare muziek een deel van de blanke jeugd te charmeren. Met name de Mods en vroege Skinheads mochten graag de dansschoenen slijten op de vroege reggae- en skasongs. Op deze dubbelaar van Trojan vinden we een flink aantal grote hits van die dagen. Heel slim spelen de Jamaicanen pop en soulhits uit met name de USA met hun eigen ritmes en sfeer. Soms suikerzoet afgemaakt met strijkertjes en daardoor heel erg poppy maar altijd even leuk. Op de eerste schijf van deze dubbelaar is het een feest van herkenning met onder andere de vroege Lee Perry-hit “Return of Django”, Ken Boothe’s soulvolle “Everything I Own“ en de Dave & Collins’ wereldhit “Double Barrel“. Dit zijn de singletjes die de mannen van The Specials en Madness als jochies kochten (of jatten). Diegene die deze hits al lang en breed in huis hebben kunnen toch ook genieten van schijfje twee, waarop obscuurdere en lang vergeten tracks zijn verzameld. Geen zware dub in ganjawolken maar gewoon ongecompliceerde popmuziek op z’n Jamaicaans waarop je voetjes wel in beweging móeten komen.


Mij=Trojan/ Universal

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven