Eklin – Onwa

Eklin - OnwaEklin is het anagram van Klein. Zet daar Michiel voor en je weet gelijk wie de ‘baas’ is van Eklin: Michiel Klein. Hij was ook de drijvende kracht achter het Fries/Groningse collectief Adept dat in 2007 een geweldige debuutplaat afleverde op Wham! Wham! Records, maar waar het vervolgens al snel veel te stil om bleef. Op Wham! Wham! verscheen het jaar er op de maniakale debuutplaat van Bonne Aparte. Die band bestaat nog wel, maar de destructieve storm waarmee Bonne Aparte in 2008 de podia bestormde lijkt wel wat te zijn gaan liggen. Tot mijn verrassing zitten nu in de line-up van Eklin meerdere leden van Bonne Aparte. Terwijl Eklin op Onwa (geen idee waar dat het anagram van is) hele andere koek is. Het heeft voor een deel de duistere dreiging van Massive Attacks Mezzanine, maar dat komt vooral door de donkere baslijnen van Wouter Venema. Check “Kokon” maar eens. Eklin is echter veel meer een echte band met een ‘echte’ line-up. En dromeriger, want ik heb steeds weer de neiging helemaal in Onwa weg te zakken. Maar misschien moet je Eklin zelfs wel ongrijpbaar noemen. De zang van Leontien Herkelman is namelijk volstrekt onverstaanbaar. Het lijkt bijna wel een feeërieke abstracte taal die je probeert te hypnotiseren. Van de songtitels kan vast ook alleen de band chocolade maken. Het maakt de mix van ambient met triphop van Eklin tot een van de meest bijzondere Nederlandse platen van het moment. Hopelijk gaat Klein dan ook wat langer door met Eklin dan Adept. Alhoewel ik er wel vertrouwen in heb dat hij in dat geval weer met wat anders moois op de proppen zal komen.


mij=Lowin

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven