R.E.M. – Live From Austin TX / Fables Of The Reconstruction

R.E.M. - Live From Austin TX In Austin op de campus van de universiteit van Texas worden al sinds eind jaren zeventig opnames gemaakt voor het programma Austin City Limits. De lijst van artiesten die hierin voor een select gezelschap toeschouwers (300 passen er in) optreedt, is ronduit indrukwekkend. Op TV zenden ze vaak maar een selectie van de shows uit, daarom zijn er al aardig wat van die optredens op cd of dvd verschenen. Want dit soort intieme shows zijn toch vaak speciaal en dan willen muzikanten dat graag delen met hun fans. Vlak voor de release van R.E.M.s veertiende studioalbum Accelerate waren Stipe, Buck en Mills voor het eerst te gast in het programma. Dat bleek precies het goede moment te zijn, want met Accelerate gaf R.E.M. eindelijk weer eens een goed album aan zijn fans. Blijkbaar waren ze er zelf ook mee in hun nopjes, want maar liefst negen van de elf tracks van Accelerate komen langs in de zeventien songs tellende set die nu onder de titel Live From Austin TX verschijnt. Die songs vallen namelijk niet uit de toon bij de rest en dat is een goed teken. Gelijk vanaf het begin van de set (met “Living Well Is The Best Revenge”) hebben de drie, die hulp krijgen van Scott McCaughey (gitaar) en Bill Rieflin (drums), totaal geen last van de korte afstand tot het publiek. Natuurlijk heeft Stipe zich in de loop van de jaren wel wat ‘stadion’-maniertjes aangeleerd en kan hij die nooit helemaal achterwege laten, maar de hele set heeft wel een clubfeel en dat is fijn om te constateren. Het voordeel van de kleine setting is dat de regisseur niet als een dolle kan schakelen tussen de verschillende camera’s. Het maakt Live From Austin TX tot een prettig te bekijken document. Het enige waar ik wat over zou kunnen mopperen is het ontbreken van oudere (pre-Warner) songs.
R.E.M. - Fables Of The ReconstructionWant stiekem vonden we R.E.M. gewoon het leukst toen ze nog op I.R.S. zaten en voordat ze echt groot werden na het verschijnen van Out Of Time in 1991. De vraag waar ik dan wel eens mee zit is, welke cd ik uit die tijd nu precies de beste vind. Min of meer tot mijn verbazing rekenen de bandleden zelf Fables Of The Reconstruction niet tot hun favoriete albums. Bill Berry heeft zich zelfs meer dan eens laten ontvallen dat de plaat ‘sucked’. Misschien komt het wel dat zij er niet zo gelukkig mee waren doordat de opnamen in Londen onder leiding van Joe Boyd niet bepaald van een leien dakje gingen. Als ik luister naar de 25th Anniversary Edition kan ik Berry namelijk ook nog steeds geen gelijk geven. Zeker “Feeling Gravity’s Pull” vind ik nog steeds een geniaal nummer. In het boekje dat in het doosje zit ontkracht Peter Buck overigens ook dat de bandleden de plaat niet konden pruimen. Naast de elf originele songs zit er ook nog een interessante bonus-cd in het doosje. Daarop staan maar liefst veertien songs die de band in een korte sessie in Athens opnam voordat ze naar Londen vertrokken om dat eigenlijke opnames te beginnen. Pas in de studio met Boyd werden ze aangescherpt naar de nieuwe R.E.M.-sound. Het is geinig om de verschillen tussen de twee versies te horen. Maar goed, het is sowieso altijd een feest om “Can’t Get There From Here”, “Driver 8” of “Wendell Gee” weer terug te horen. Eigenlijk zou R.E.M. gewoon eens een tour moeten doen waarbij ze alleen die oude albums nog eens onder de aandacht brengen.


mij=New West / Sonic & Capitol / EMI

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven