The Zakary Thaks – Passage To India

The-Zakhary-Thaks_Passage-to-India.jpgEen jaar of tien geleden lag er al een verzamelalbum van The Zakary Thaks In de winkel, maar die bevatte alleen de singles. Jaren daarvoor was hun bekendste nummer (en single) al te vinden op de onvolprezen compilatie Nuggets. Original Artyfacts from the First Psychedelic Era. Samensteller Lanny Kaye had het goed gezien: “Bad Girl” is een van de beste tracks van Nuggets en je zou zelfs kunnen zeggen dat het de ultieme ’60s garagerock representeert. Snel, vuig, intens en gebaseerd op de Britse rhythm & bluesboom, maar dan in de overdrive. (Een weblog weet – met de tong niet eens zo firm in cheek – te beweren dat het de eerste hardcorepunk-single ooit is.) The Zakary Thaks maakte alleen een handvol singles, koerste van rauwe rhythm & blues naar psychedelica, ging na een paar jaar weer uit elkaar en het hoogtepunt van hun carrière was het voorprogramma van hun grote helden The Yardbirds. Om het verhaal nog beter te maken hadden de snel wisselende leden uit de eerste jaren van de band de beste reden om uit de band te stappen: niet meer te handhaven op school en dus door hun ouders weggestuurd. Helaas zijn niet alle nummers op Passage To India zo goed (hoeveel bluesbands uit je buurtkroeg zouden “Weekday Blues” durven te spelen?). De psychedelische opener “Face To Face” (ook een single) is prima, maar een fiks aantal van de zeventien hier gepresenteerde songs had niet per se uit de vaults te hoeven worden gered.


mij=Cicadelic / Clearspot

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven