Akzidenz Grotesk – Clean Living In Difficult Circumstances

Akzidenz Grotesk - Clean Living In Difficult CircumstancesDe naakte man met de Dionysische grijns (en druiven) op de hoes doet wellicht nog waanzinnige noise verwachten, maar de Chileense IJslander Gustavo Hjindervsson houdt het op zijn debuut-lp toch behoorlijk clean. De synths op deze electro meets luistertechno-plaat tinkelen vanaf ritmeloze opener “Vestfirdir” opgewekt en beleefd, en dat vijfenzeventig ontspannende minuten lang. Als er een keer een vrij botte bass drum klinkt, wordt ook die weer snel gefilterd tot een beschaafde puls. Op de eerste helft van het album valt de ruisende en krakende dub-invloed op, die prettig contrasteert met de synthesizer-begeleiding. Al zullen ook de Basic Channel-stabs (denk Pole met een beat) wel gewoon uit de computer komen. De glitchy akkoordenreeks die aan het eind van het hypnotiserende “Thou” als het ware ónder de begeleiding opduikt behoort tot de mooiste momenten van de plaat. Gaandeweg neemt het geritsel af en vanaf de titeltrack wordt de sfeer lichter en (in “Rodeo” bijvoorbeeld) dansbaarder. Vrolijk meefluitbare melodieën, ploppende ritmegeluidjes (en handclaps!) en heen weer huppelende baslijnen. Autechre‘s Incunabula met smileys, zeg maar. Nieuw of verrassend is het niet, dit ‘verloren’ album lag dan ook jaren op de plank, maar het is wel zeer kundig gedaan.


mij=Mental Groove / Modulor

5 reacties

 1. De Spotify-link komt bij de gelijknamige EP uit. Zal wel een geautomatiseerde link zijn, maar ik dacht, ik meld het even.
  Het titelnummer klinkt in ieder geval erg tof, ik ga via een andere route maar eens achter de rest aan. 🙂

 2. Ludo

  De Spotify-link komt bij de gelijknamige EP uit. Zal wel een geautomatiseerde link zijn, maar ik dacht, ik meld het even.
  Het titelnummer klinkt in ieder geval erg tof, ik ga via een andere route maar eens achter de rest aan. 🙂
  ah, jammer. beetje een merkwaardige release dit wel, in 2006 dus al af, en als iemand die vinyl-ep heeft uitgegeven had de rest toch ook wel gekund, zou je denken, zullen wel weer wat labels over de kop zijn gegaan in de tussentijd.

 3. Ludo

  De Spotify-link komt bij de gelijknamige EP uit. Zal wel een geautomatiseerde link zijn, maar ik dacht, ik meld het even.
  Het titelnummer klinkt in ieder geval erg tof, ik ga via een andere route maar eens achter de rest aan. 🙂
  ah, jammer. beetje een merkwaardige release dit wel, in 2006 dus al af, en als iemand die vinyl-ep heeft uitgegeven had de rest toch ook wel gekund, zou je denken, zullen wel weer wat labels over de kop zijn gegaan in de tussentijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven